Kako preprečiti in kako zdraviti sivo plesen jagod?
Sočne, mehke jagode so odlično okolje za okužbe in razvoj različnih bolezni. Botrytis je pogost po dežju in na mokrih tleh. Ta bolezen je znana kot siva plesen, povzroča jo gliva Botrytis cinerea, ki živi v tleh in na rastlinskih ostankih. Prezimi v obliki micelija, spomladi pa ustvari trose, ki jih veter in voda razneseta.
Ugodne razmere, kot so letošnje, prispevajo k razvoju bolezni. Prednost ima visoka vlažnost in slabo prezračevanje. Najbolj ugodna temperatura za razvoj bolezni je od 15 do 20 °C . Močnejša okužba se lahko razvije ob deževnem vremenu in temperaturi od 13 do 15 °C. Pri temperaturi 0ºC se okužba razvije v enem dnevu, pri temperaturi 20ºC pa v 5 urah.
Okužba se hitro širi
Simptomi se pojavijo na listih, pecljih, popkih, cvetovih in zrelih plodovih, sadikah. Najpogosteje se pojavi na plodovih, ki se dotikajo tal. Najprej se pojavijo manjše rjave ali sive lise, ki se razširijo in prizadenejo ves plod. Zeleni plodovi se mumificirajo, zreli pa hitro zgnijejo. V ugodnih razmerah se na površini jagod pojavi puhast micelij. Lahko se zgodi, da izberemo tiste, ki nimajo vidnih simptomov bolezni, pa vse zelo hitro propadejo.
Ima več reproduktivnih ciklov, kar omogoča širjenje okužbe v pridelku. Zmanjšanje pridelka je od 40 do 70 odstotkov, včasih pa je lahko uničen celoten pridelek.
Kako preprečiti bolezen?
Pri preprečevanju pojava igrajo pomembno vlogo gojenje odpornih sort, izbira lokacije, dobro prezračevanje in vremenske razmere. Jagod ne smemo gojiti tam, kjer voda zastaja, kjer je visoka vlažnost zemlje in zraka. Iščejo tla z dobrimi vodno-zračnimi lastnostmi, odcedna, kjer je dobro prezračevanje. Posevek ne sme biti pregost. Sadijo jih čim dlje od malin, ki so pogosto vir trosov botritisa. Ne pretiravajte z zalivanjem.
Bolezen se razvije pred plodom, zato so preventivni ukrepi pomembni v vseh fazah razvoja jagod. Sledite vrstnemu redu pridelka. Rastline sadimo na medvrstno razdaljo približno 70 cm, v vrsti pa na 20 do 30 cm. Plevel s posevkov je treba redno odstranjevati. Ob prvih znakih okužbe odstranite okužene dele rastlin. Uporabite suho zastirko ali materiale, ki se hitro sušijo.
Previdno pri fungicidih – kakšne so naravne metode?
Pri uporabi fungicidov je treba paziti na dolžino karence. Uporabljamo jih spomladi pred aktivno rastjo listov, v obdobju pred cvetenjem ali med cvetenjem, pred nastankom plodov, zlasti če je deževno leto, in po obiranju jagod.
Ko se bolezen pojavi v obdobju zorenja, zahteva veliko več truda, uporabo naravnih metod, veliko časa in uspeh ni zagotovljen.
Plodove na katerih opazite simptome je najbolje odstraniti. Odvrzite jih čim dlje, saj bodo spore povzročile nove okužbe. Odvajanje odvečne vode in polaganje suhe zastirke bosta preprečila stik med sadjem in zemljo. Za preprečevanje gnilobe uporabite naravne pripravke, ki so na osnovi česna ali rdeče čebule, joda, lesnega pepela, gorčice v prahu.
V času cvetenja in dokler so plodovi še zeleni je učinkovito sredstvo, ki ga pripravimo tako, da v 10 l tople vode dodamo približno 150 g sesekljanega česna, 100 g gorčice v prahu, 20 g katranskega mila in vse skupaj dobro premešamo. Za močnejši učinek lahko dodate žlico borovega izvlečka. Po obiranju se uporabijo pripravki na osnovi koristnih bakterij in gliv.