Bourbon proti viskiju: Razlikovanje med rjavima zakladoma

ByI.M.

22. novembra, 2023
whiskey Foto_Freepik

Bourbon proti viskiju: Razlikovanje med rjavima zakladoma

Ko gre za rjave žgane pijače, je izbira ogromna in okusna, vendar pa niso vsi viskiji enaki. Kljub temu da sta bourbon in viski pogosto zamenljiva, imata svoje razlike, ki lahko vplivajo na vašo izbiro glede na priložnosti, recepte in darila. Odkrijte, kaj naredi bourbon in viski edinstvena ter kateri bi bil najboljši za vaše recepte.

Kaj je viski?

Viski je splošen izraz za žgano pijačo, ki izvira iz fermentiranih žitnih zrn, kot so ječmen, koruza, rž ali pšenica. viski mora biti destiliran pri manj kot 190 odstotkih alkohola in staran v hrastovi posodi, ki daje viskiju rjav odtenek. To pa je šele začetek, saj je pod okriljem besede “viski” široka paleta stilov, odvisno od regije, žit, časa staranja in vrste sodov.

Kaj je Bourbon?

To je posebna vrsta viskija, ki izvira iz Združenih držav Amerike. Vsak bourbon je viski, vendar ni vsak viski bourbon. Kar ločuje bourbone od drugih viskijev, so natančna pravila proizvodnje. Vsebovati mora vsaj 51 odstotkov koruze, biti destiliran pri manj kot 160 odstotkih čistega alkohola, starati mora v novih zoglenelih hrastovih sodih, dodana pa mu je lahko samo voda. Poleg tega mora biti proizveden v ZDA, čeprav ni nujno, da je izdelan v Kentuckyju.

Kaj je Škotski viski?

Škotski viski je prav tako specifičen za regijo in mora biti proizveden na Škotskem. Za razliko od bourbonskih pravil o vsebnosti koruze in novih sodih škotski viski običajno vsebuje ječmenov slad in zori v rabljenih sodih najmanj tri leta. Raznolikosti škotskega viskija so odvisne od uporabljenih žit, sodov in območja proizvodnje.

Kateri je boljši?

Vprašanje o tem, ali je boljši bourbon ali viski, je odvisno od osebnih preferenc. Bourbon je običajno slajši, saj vsebuje več koruze, medtem ko je viski bolj prilagodljiv izraz za različne rjave žgane pijače brez strožjih omejitev.

Ali ju lahko zamenjamo?

V receptih ali koktajlih lahko bourbon in viski zamenjate v enakih količinah, odvisno od vaših preferenc. Vsak od njiju ima svoj edinstven profil okusa, zato se lahko prilagodita različnim koktajlom.

Tako bourbon kot viski je čudovit predstavnik rjavih žganih pijač, vsak ima svoje edinstvene lastnosti. Razlikovanje med njima vam bo pomagalo bolje razumeti, kaj iščete, ko boste naslednjič izbirali steklenico ali naročali požirek. Odkrijte raznolikost teh okusov in uživajte v različnih doživetjih, ki jih ponujata bourbon in viski.

Vir Foto: Pexels Portal24