Božična drevesa: Umetna ali prava – Kaj je bolj okolju prijazno?

ByA.K.

25. decembra, 2023 ,
Foto: Freepik

Božična drevesa: Umetna ali prava – Kaj je bolj okolju prijazno?

Vsem, ki praznujemo Božič, se lahko postavi tudi vprašanje o vplivu božičnih dreves na okolje. Je bolje kupiti umetno drevo, ki ga lahko uporabljate več let, ali se odločiti za pravo drevo, ki ga bomo na koncu zavrgli? Poglejmo si resnico.

Umetna drevesa predstavljajo svoj okoljski izziv. Po podatkih okoljske organizacije The Nature Conservancy iz ZDA, jih skoraj 90 odstotkov proizvede Kitajska. Ta drevesa so najverjetneje narejena iz polivinilklorida (PVC-ja), ki pri izdelavi proizvaja toplogredne pline in ni biološko razgradljiv. Pravzaprav je PVC ena najtežjih plastik za recikliranje.

The Carbon Trust poroča, da dva metra visoko umetno drevo proizvede približno 40 kg ogljikovega dioksida, medtem ko podobno veliko pravo božično drevo brez korenin ustvari le 3,5 kg CO2 – torej več kot 10-krat manj kot umetno. Če pa ponovno uporabljate umetno drevo vsaj deset ali dvajset let, lahko njegov vpliv na okolje postane manjši kot pri letnem nakupu pravega drevesa.

Ali ni podiranje pravih dreves škodljivo?

Pri tem pa se postavi tudi vprašanje: ali ni podiranje pravih jelk škodljivo za gozdove? Glavna težava s pravimi drevesi je vpliv farm božičnih dreves, ki v nekaterih primerih izpodrivajo naravne ekosisteme, kaže študija Ellipsosa. Ellipsos trdi, da bi bila boljša možnost pravo drevo, ki ga nato spremenimo v zastirko ali kompost.

Ključno je, da nakup pravih dreves podpira poslovanje drevesnic. Na primer, Danska je največja evropska izvoznica božičnih dreves in vsako leto proizvede 11 milijonov dreves. V Belgiji, drugem največjem evropskem izvozniku, imajo proizvajalci dreves promet ocenjen v višini 35 milijonov evrov.

Kaj je torej najboljša izbira?

Na koncu je odločitev odvisna od vaše situacije. Ključne smernice za okolju prijazno izbiro božičnega drevesa, ki jih priporoča The Carbon Trust, pa vključujejo:

  • Če se odločite za pravo drevo, se prepričajte, da je lokalno pridelano in da se za nakup ne vozite predaleč.
  • Če izberete umetno drevo, naj bo trajnostno. Kupite ga rabljenega ali ga hranite, dokler lahko.
  • Ko končate z drevesom, ga odgovorno zavrzite, tako da ga podarite novemu domu ali ga spremenite v zastirko.

Z odgovornimi odločitvami lahko vsak prispeva k zmanjšanju okoljskega vpliva božičnih dreves in tako ohrani čarobnost tega prazničnega obdobja.

vir; Foto: Freepik; Portal24