V odstopni izjavi je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek zapisal, da je odločitev za odstop sprejel po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci nad njim izvajali po menjavi vlade.

Po včerajšnji seji, o kateri smo pisali tukaj, je svet zavoda sporočil, da bo Kreka kot v.d. zamenjal Branko Gabrovec. Gabrovec je že zaposlen na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede. Na mariborski fakulteti za zdravstvene vede predseduje odboru za zdravje. 

Gabrovec je bil, po besedah predsednika sveta Mitje Blaganjeta, edini kandidat, ki je v tem kratkem času podal soglasje in ki je bil pripravljen prevzeti to funkcijo.

“Jaz bi se na tem mestu zahvalil gospodu Kreku za delo, ki ga je opravil v zadnjih dveh težkih covidnih letih, ki so jih spremljale številne omejitve, polemike in ukrepi v zvezi s preprečevanjem okužb z novim koronavirusom, hkrati pa se zahvaljujem doc. dr. Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da prevzame vodenje. Mislim, da je to priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti, na vse polemike in razprave v zvezi z vlogo NIJZ v obvladovanju epidemije, in se zazremo v prihodnost.” 

Mitja Blagajne

Gabrovec pravi, da je na funkcijo pristal, ker bo lahko prispeval k razvoju NIJZ.

“Zagotovili bomo transparentno in učinkovito upravljanje zavoda, poskrbeli bomo za to, da bodo zaposleni živeli v prijetnem in vzpodbudnem okolju, ter naredili vse, da nadgradimo zaupanje prebivalcev, saj je zaupanje temelj, gradnik javnega zdravja.”

Branko Gabrovec
Milan Krek, odstopna izjava

Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo ker meni, “da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ.”

V tem trenutku bi  z vztrajanjem na funkciji NIJZ zaradi “nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično z zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ,” povzročal škodo, meni Krek. To bi bila v luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti, pravi Krek.

“Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti.” 

Milan Krek

Krek je dejal, da bo po temeljitem razmisleku najbrž sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti tako nesprejemljivo kot tudi kaznivo.

Krek se bo vrnil na svoje prejšnje delovno mesto vodje območne enote NIJZ v Kopru.

Foto: Zdravstveni portal

By A.K.

Komentar: