Bratušek in Šarec prevzemata vajeti še dveh ministrstev

Premier Robert Golob je v svežem političnem premiku v Državni zbor posredoval predlog za razrešitev ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra Uroša Brežana. Začasno breme vodenja njunih resorjev bosta prevzela Alenka Bratušek, ki bo odgovorna za Ministrstvo za naravne vire in prostor, in Marjan Šarec, ki bo vodil Kmetijsko ministrstvo.

Premierjeva odločitev je sledila nedavni novici, kjer je bilo napovedano prestrukturiranje v vladni ekipi. Na sestanku pred sejo vlade pa je premier Golob koalicijske partnerje seznanil z odhodom dveh ključnih ministrov. Po njegovem mnenju je Ministrstvo za naravne vire in prostor postalo ozko grlo, še posebej po avgustovskih poplavah, kjer je bilo obilno kritik zaradi neoperativnosti ministra Brežana in pomanjkanja učinkovitega odzivanja.

Netransparentno delovanje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil eden glavnih razlogov za predlagano razrešitev ministrice Šinko. Premier Golob je bil kritičen do uprave, ki ni uspela obvladati kriznih situacij, povezanih z neskladno in potencialno nevarno hrano, in tega ni pravočasno sporočila javnosti. Po mnenju premierja je neustrezen odziv ministrice Šinko na te dogodke razlog za njeno morebitno razrešitev.

Poleg teh dogodkov nekateri politični analitiki navajajo še druge dejavnike za predlagano razrešitev ministrice Šinko. Njena “neposlušnost” in nesoglasja glede zakona o zaščiti živali, ki se je močno razlikovalo od stališč nekaterih članov Gibanja Svoboda in SD, bi lahko prav tako vplivali na premierjevo odločitev.

Premierjeve poteze bodo zagotovo odmevale v političnih krogih, zlasti ko se bodo poslanci na eni od prihodnjih sej seznanili z odstopom ministra Brežana. O predlogu za razrešitev ministrice Šinko pa bodo morali glasovati, kar bi se lahko zgodilo že v prihodnji ponedeljek. Vse kaže, da bodo prihodnji tedni zelo zanimivi za slovensko politično sceno.

vir Foto: STA Portal24