Brazilija: Bolsonaro dva dni spal na madžarskem veleposlaništvu

ByAna Koren

26. marca, 2024 ,
Jair Bolsonaro [Foto: Zajem zaslona]

Brazilija: Bolsonaro dva dni spal na madžarskem veleposlaništvu

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je prejšnji mesec dve noči preživel na madžarskem veleposlaništvu v Braziliji. Incident, ki se je zgodil od 12. do 14. februarja, kar je le nekaj dni po tem, ko mu je zvezna policija zasegla potni list. Pri tem so aretirali tudi dva njegova nekdanja sodelavca, in sicer zaradi suma načrtovanja državnega udara.

Razkritje njegovega bivanja na veleposlaništvu je prišlo na dan preko New York Timesa, ki se je skliceval na posnetke varnostnih kamer. Slednje pa sproža nova vprašanja glede načrtov in prihodnosti nekdanjega predsednika, ki se sooča s številnimi kazenskimi preiskavami v svoji domovini, Braziliji.

Fabio Wajngarten, Bolsonarov odvetnik, je preko družbenih omrežij sporočil, da je Bolsonaro obiskal madžarsko veleposlaništvo z namenom, da “ohrani stike z uradniki prijateljske države in se seznanil s politično situacijo”. Vsakršne druge interpretacije dogodka je označil kot “še eno lažno novico”.

Jair Bolsonaro je znan po svojih tesnih odnosih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki ga je med obiskom na Madžarskem leta 2022 imenoval “brat”. Njuno zadnje srečanje se je zgodilo v Buenos Airesu ob inavguraciji novega argentinskega predsednika Javierja Mileija konec prejšnjega leta.


Novica prihaja v luči nedavnih obtožb proti Bolsonaru, ki vključujejo zaseg potnega lista 8. februarja, obtožbe o urejanju osnutka odloka za razveljavitev izidov volitev leta 2022, pritiska na vojaške voditelje za podporo državnemu udaru, ter načrtovanje zapora sodnika vrhovnega sodišča. Lani je brazilsko sodišče dodatno odločilo, da Bolsonaro ni primeren za politično funkcijo do leta 2030 zaradi širjenja volilnih dezinformacij med volitvami leta 2022.

Madžarsko veleposlaništvo zaenkrat še ni komentiralo te situacije.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona