Brazilija in Argentina razmišljata o uvedbi skupne valute

ByA.K.

23. januarja, 2023 ,

Brazilija in Argentina razmišljata o uvedbi skupne valute

Brazilija in Argentina razmišljata o uvedbi skupne valute. Brazilski in argentinski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva in Alberto Fernandez sta v skupni izjavi sporočila, da si največji južnoameriški državi prizadevata za tesnejše gospodarsko povezovanje, ki bi vključevalo uvedbo skupne valute.

Ta projekt bo sprva dvostranski. Ideja je, da bi pobuda sčasoma vključevala tudi druge države Latinske Amerike.

“Naš namen je odstraniti ovire, ki ovirajo našo menjavo, poenostaviti in posodobiti pravila ter spodbuditi uporabo lokalne valute. Odločili smo se tudi, da pospešimo razprave o uvedbi skupne južnoameriške valute. Valuta bi se lahko uporabljala v obeh finančnih in komercialnih sektorjih. Tako bi zmanjšali stroške in našo zunanjo ranljivost,” piše v objavi.

V Buenos Airesu bo ta teden potekalo srečanje, na katerem bodo razpravljali o tem, kako bi nova valuta, predlagana za ime “sur” (jug), okrepila regionalni trg in zmanjšala odvisnost od ameriškega dolarja. Pogovori med Brazilijo in Argentino o uvedbi skupne valute so potekali tudi leta 2019, a je takrat zamisel zavrnila brazilska centralna banka

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Lula je po napadu na kongres odpustil vodjo osebja

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dva tedna po napadih na vladne zgradbe v Braziliji odpustil načelnika generalštaba oboroženih sil, so za AFP povedali viri iz oboroženih sil… več tukaj.