Brazilija: Lula po napadu na kongres odpustil vodjo osebja

ByAna Koren

22. januarja, 2023

Lula je po napadu na kongres odpustil vodjo osebja

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dva tedna po napadih na vladne zgradbe v Braziliji odpustil načelnika generalštaba oboroženih sil, so za AFP povedali viri iz oboroženih sil. Julio Cesar de Arruda je bil na položaju začasno od 30. decembra. Dva dni pred iztekom mandata desnega predsednika Jaira Bolsonara, v začetku januarja ga je potrdila tudi nova Lulova administracija.

Njegove naloge bo prevzel vojaški poveljnik jugovzhoda Tomas Ribeiro Paiva, piše GloboNews. Tomas Ribeiro Paiva je v sredo v javnem govoru poudaril, da bo vojska še naprej “garant demokracije”. 

“To je ljudska vlada, menjava vlade. To so volitve. Ko glasujemo, moramo spoštovati izid volitev,” je dejal Paiva.

Odnos z oboroženimi silami je eden Lulinih največjih trenutnih izzivov, pravijo analitiki, ki opozarjajo na veliko prisotnost vojakov v prejšnji administraciji. Lula se je lotil “temeljite reorganizacije” vojaškega aparata v službi izvršilne oblasti. Pred reorganizacijo je predsednik nekaterim članom, odgovornim za njegovo varnost izrazil nezaupnico.

Ta teden so jih odpustili 53, med njimi jih je trinajst delalo v Kabinetu za institucionalno varnost (GSI), vladnem organu, ki je zadolžen za pomoč predsedniku pri njegovi nacionalni varnosti in obrambni politiki.

Več kot 4000 privržencev nekdanjega predsednika Jaira Bolsonara je 8. januarja v Brasilii ustvarilo kaos, zasedlo in izropali predsedniško palačo, kongres in vrhovno sodišče… o tem smo poročali tukaj.

Foto: Pexels