Brazilska policija razbila proteste, aretiranih 1500 ljudi

Brazilska policija razbila proteste, aretiranih 1500 ljudi

Brazilska policija je dan po tem, ko so radikalni podporniki nekdanjega predsednika Jairja Bolsonara napadli državne institucije, odstranila protestno taborišče pred poveljstvom oboroženih sil v Braziliji. Tamkajšnja policija je pridržala okoli 1500 ljudi.

Na tisoče protestnikov je v nedeljo vdrlo v kongres, vrhovno sodišče in predsedniško palači. Protestniki niso hoteli priznati volilnega poraza Bolsonara proti levičarju Luizu Ináciu Luli da Silvi. Slednji je kot predsednik prisegel pred tednom dni. Bolsonaro, ki trenutno prebiva v ameriški zvezni državi Florida, ni nikoli javno objavil in priznal poraza na volitvah.

Po nedeljskem nasilju je vrhovno sodišče odredilo, da se tabori protestnikov, vključno s tistim pred vojaškim poveljstvom, odstranijo v 24 urah. Zaradi slednjega je izvedla veliko policijsko akcijo, poroča portal G1.

V nedeljo je bilo aretiranih 230 domnevnih izgrednikov, ki so med nasiljem v Braziliji oropali stavbo kongresa, prebili barikade, splezali na streho in razbili okna. Izgredniki so nato svojo jezo usmerili proti bližnjemu vrhovnemu sodišču in predsedniški palači. Varnostne sile so, da so ponovno prevzele nadzor nad območjem potrebovale nekaj ur.

Lula pravi, da je to državni udar

Lula, ki je napad označil za poskus državnega udara, je podpisal odlok o zvezni intervenciji. Odlok vladi dovoljuje, da prevzame odgovornost za javno varnost v Braziliji in sicer kot odgovor na teroristično dejanje.

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z brazilskim predsednikom izrazil neomajno podporo svoje države brazilski demokraciji in svobodni volji brazilskega ljudstva, izraženi na nedavnih predsedniških volitvah.

Biden je Lulo povabil na posvetovanja o širokem skupnem programu v Belo hišo v začetku februarja. Brazilski predsednik je povabilo sprejel, piše v skupni izjavi.

vir Foto: Twitter