Brexit: Mejna ureditev Združenega kraljestva bo stala 6 milijard dolarjev

ByAna Koren

20. maja, 2024
London [Foto: Pexels]

Brexit: Mejna ureditev Združenega kraljestva bo stala 6 milijard dolarjev

Britanska vlada ocenjuje, da bo izvajanje mejnih ureditev po brexitu stalo najmanj 4,7 milijarde funtov (6 milijard dolarjev), je v ponedeljek sporočil parlamentarni nadzornik porabe. Kljub večkratnim zamudam pri določanju novih pravil je letos končno uvedla nova pravila.

Leta 2016 je Velika Britanija glasovala za izstop iz Evropske unije, vendar je bila naloga razpletanja dobavnih verig in postavitve carinskih meja izjemno zahtevna. Prva faza novega operativnega modela Border Target Operating Model, ki zahteva dodatno certificiranje, je začela veljati 31. januarja. Druga faza, ki je uvedla fizične preglede v pristaniščih, je začela veljati 30. aprila. Tretja faza, ki zahteva izjave o varnosti in zaščiti, je predvidena za 31. oktober.

Državni revizijski urad (NAO) je pojasnil, da bo vlada za 13 najpomembnejših programov za upravljanje prehoda blaga čez mejo in izboljšanje uspešnosti porabila predvidenih 4,7 milijarde funtov. Od konca prehodnega obdobja izstopa iz EU 31. decembra 2020 je vlada petkrat odložila izvajanje popolnega nadzora, kar je povzročilo negotovost za podjetja, dodatne stroške za vlado in pristanišča ter povečalo tveganje biološke varnosti za Združeno kraljestvo.

Nepotrebni izdatki

“Ponavljajoče se zamude pri uvajanju nadzora uvoza in težave pri napovedovanju zahtev so povzročile vladne izdatke za infrastrukturo in osebje, ki na koncu niso bili potrebni,” je dejal NAO. Poleg tega so pozne objave o politiki in negotovost glede izvajanja nadzora zmanjšale sposobnost podjetij in pristanišč, da se pripravijo na spremembe.

Kljub temu, da so mejni postopki po izstopu iz EU delovali razmeroma gladko, so se podjetja, ki trgujejo z blagom med Združenim kraljestvom in EU, soočila z dodatnimi stroški in upravnimi bremeni. Nadzorni organ je bil tudi kritičen do vladne mejne strategije Združenega kraljestva 2025, ki je bila objavljena leta 2020, in dejal, da nima jasnega časovnega razporeda in integriranega medvladnega načrta izvajanja.

NAO je poudaril, da vlada potrebuje bolj realističen pristop k digitalni preobrazbi, saj trenutni pristopi niso dovolj učinkoviti.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels