Brexit: Rishi Sunak se bo srečal z Ursulo von der Leyen

Rishi Sunak Foto: Downing Street X

Brexit: Sunak se bo srečal z von der Leyen

Britanski premier Rishi Sunak se bo srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. EU in Velika Britanija se namreč pomikata proti dogovoru za rešitev trgovinskih vprašanj po brexitu na Severnem Irskem.

Sunak in von der Leyen sta v nedeljo dala skupno izjavo, v kateri sta naznanila načrte za srečanje v Veliki Britaniji.

“Danes sta se predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik vlade Združenega kraljestva Rishi Sunak dogovorila, da bosta nadaljevala delo v smeri skupnih praktičnih rešitev za vrsto zapletenih izzivov v zvezi s Protokolom o Irski in Severni Irski,” je zapisano v izjavi.

Poslancem so prejšnji teden povedali, da morajo v ponedeljek biti v parlamentu. Slednje je tako povečalo možnost, da bi lahko bil dogovor med Londonom in Brusljem neizbežen. Downing Street je konec tedna še vztrajal, da dogovor še ni bil dosežen.

Podpredsednik vlade Dominic Raab je za Sky News povedal, da upa, da je to kdaj bo obvestilo prišlo le še vprašanje časa. Sunak pa je v intervjuju za Sunday Times vztrajal, da “daje vse od sebe”, da bi zagotovil dogovor z Brusljem in da upa na “pozitiven izid”. 

Sunak se je pogovarjal s svojimi poslanci in člani Demokratične unionistične stranke. Slednji so v znak protesta proti tako imenovanim severnoirskim protokolarnim dogovorom blokirali oblikovanje decentralizirane vlade za delitev oblasti.

Vir Foto: Downing Street

Ne spreglejte…

Zaradi Pridnestrja odnosi med Moldavijo in Rusijo zaostreni

Odnosi med Moldavijo in Rusijo so znova zaostreni. Moldavska predsednica je Rusijo obtožila načrtovanja strmoglavljanja oblasti. Ruske oblasti Moldaviji medtem očitajo protirusko histerijo in Ukrajino obtožujejo načrtovanja napada na Pridnestrje… več tukaj.