Brez kmeta ni hrane: Evropskemu valu kmečkih protestov so se pridružili tudi italijanski kmetje

ByA.K.

6. februarja, 2024 , ,
Italija, protesti kmetov Foto: Zajem zaslona

Brez kmeta ni hrane: Valu protestov so se pridružili tudi italijanski kmetje

Evropskemu valu kmečkih protestov so se pridružili tudi italijanski kmetje, ki so izrazili svoje nezadovoljstvo nad pretirano birokracijo in poceni uvozom iz držav zunaj Evropske unije. V znak protesta so se proti prestolnici odpravili v konvojih traktorjev, medtem ko so se kmečki protestniki na severu Italije po ulicah Milana sprehajali s kravo.

Kmetje, predvsem iz močnih kmetijskih območij, kot je Toskana, so se podali na jug do Rima, nosili italijansko zastavo in ročno napisane transparente, na katerih je pisalo “brez kmetov ni hrane”. Pred nadaljnjimi protesti, načrtovanimi konec tedna, se nameravajo zbrati na obrobju Rima.

Davide Rosati, toskanski kmet, je dejal: “Šli smo v Rim, da bi politike soočili z našimi težavami in jih rešili.” Italijanski kmetje so delili veliko bolečin svojih protestantskih kolegov v drugih delih Evrope, ki so jih izrazili med valom protestov v zadnjih nekaj tednih.

Med njihovimi pritožbami je dejstvo, da njihovo proizvodnjo ogrožajo cenejši uvozi iz območij zunaj Evropske unije, kot je Severna Afrika, naraščajoče cene goriva in posledice ukrepov EU za varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam.

Protesti v Franciji in Nemčiji so se umirili

Medtem ko so se protesti v Franciji in Nemčiji umirili, se v drugih delih EU odpirajo nova žarišča. V ponedeljek so jezni kmetje blokirali nizozemsko-belgijski mejni prehod med Maastrichtom in Liègom.

V Milanu, italijanski finančni prestolnici, je majhna skupina kmetov izvedla nenavaden protest pred uradi regionalne vlade Lombardije, kjer so s seboj vzeli kravo, ustvarjajoč nenavaden prizor v mestu, kjer prevladujejo sodobne stolpnice. Poleg tega italijanski kmetje zahtevajo ponovno uvedbo ukrepa olajšave pri dohodnini, ki ga je vlada odstranila iz zakona o proračunu za leto 2024.

Premierka Giorgia Meloni je med obiskom na Japonskem povedala, da je Italija naredila več za podporo svojim kmetom kot nekatere njene sosede v EU. “Seveda je vedno prostor za izboljšave. Vedno sem pripravljena prisluhniti zahtevam naših ključnih delavcev,” je dejala. Poudarila je, da je njena vlada ohranila subvencije za gorivo za kmete in povečala sredstva, namenjena kmetijstvu v načrtu za okrevanje po covidu, s pet na osem milijard evrov. Proteste kmetov v Italiji vodijo različne posamezne skupine, ne pa tudi glavni italijanski kmetijski lobi Coldiretti, ki je tesno povezan z vlado.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24