Brez kmeta ni hrane: Protest kmetov na Ptuju

ByA.K.

9. februarja, 2024 , ,
Protest kmetov na Ptuju (Foto: Zajem zaslona/24ur)

Brez kmeta ni hrane: Nezadovoljstvo slovenskih kmetov

V različnih delih Slovenije, od Ptuja do Lenarta, pa tudi Laškega in Šmarja, so kmetje v znak protesta stopili skupaj proti trenutnim razmeram v kmetijstvu. Ta gibanja so del širšega evropskega nezadovoljstva v kmetijskem sektorju, ki odraža globoko zaskrbljenost kmetov o svoji prihodnosti. V mestu Ptuj so kmetje s svojimi traktorji izvedli simbolni krog po mestu. Opozorili so na svoje stiske, medtem ko so podobne akcije potekale ali so bile napovedane tudi drugod po državi.

Glavne zahteve kmetov vključujejo zaščito kmetijskih zemljišč, nasprotovanje novim davčnim bremenom, prekinitev prepovedi intenzivnega kmetovanja na obvodnih pasovih, in hitro izplačilo že obljubljenih sredstev kmetijske politike za leto 2023. Prav tako želijo, da se problematika gospodarjenja z divjadjo prenese na lovsko zvezo in se ukine pojav ‘kavč’ kmetijstva, ter da se vzpostavi sistem, ki bo zagotavljal dostojno plačilo za upokojene kmete po zgledu Francije.

Ti protesti odsevajo nujno potrebo po reformah v kmetijskem sektorju, ki bi naslovile tako ekološke kot ekonomske izzive, s katerimi se soočajo kmetje. Z zahtevami za bolj trajnostno in pravično kmetijsko politiko kmetje iščejo poti do boljše prihodnosti za sektor, ki je ključen za slovensko družbo in gospodarstvo.

Ministrica za kmetijstvo obljublja zaščito kmetijskih zemljišč in davčno razbremenitev

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je na prvem skupnem sestanku s predstavniki kmetijskih organizacij uskladila več konkretnih rešitev, ki bodo olajšale položaj slovenskih kmetov. Med ključnimi odločitvami je bilo določeno, da bodo kmetje prejeli neposredna izplačila do 23. februarja. Ministrica pa je tudi izrazila razumevanje za potrebo po zaščiti kmetijskih zemljišč.

Po sestanku je ministrica Mateja Čalušić pohvalila konstruktiven dialog in trdo delo kmetijskih organizacij. “Sestanek je bil konstruktiven, imeli smo pozitiven dialog. Vse pohvale kmetijskim organizacijam, ki se vsakodnevno soočajo z izzivi na terenu in opravljajo svoje poslanstvo z odliko,” je dejala ministrica… več tukaj.

vir dela besedila; Foto: Zajem zaslona/24ur; Portal24