Brez kmeta ni hrane: Zavrelo tudi španskim kmetom

ByA.K.

9. februarja, 2024 , ,
Protest, kmetje Španija Foto: Zajem zaslona

Brez kmeta ni hrane: Zavrelo tudi španskim kmetom

V španskih mestih so se v četrtek odvijali množični protesti kmetov, ki so s traktorji zavzeli ulice, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo nad naraščajočimi stroški, obsežno birokracijo in cenejšo konkurenco iz držav izven Evropske unije. Protestna gibanja, ki so se začela spontano v torek, so pridobila podporo v več državah članicah, vključno z Nemčijo, Francijo, Italijo in Belgijo, kjer so protesti v nekaterih primerih prerasli v nasilje.

V mestu Vitoria na severu Španije so protestniki pred baskovskim regionalnim parlamentom, obkroženim s policijo za izgrede, zvonili na kravje zvonce, izražajoč svoje nezadovoljstvo. Itxaso Olza, 37-letni ovčerejec, je poudaril, da medtem ko posredniki in storitveni sektor dosegajo dobičke, primarni sektor trpi izgube.

Protesti so povzročili obsežne prometne zastoje, saj so se več deset traktorjev zbralo okoli regionalnega parlamenta v Barceloni, potem ko so vozniki prenočili v mestnem središču. Motnje so bile zabeležene tudi v manjših mestih, kot sta Avila in Antequera. Španski kmetje so izrazili zaskrbljenost, da jih evropska okoljska pravila postavljajo v nekonkurenčen položaj v primerjavi s kmeti iz drugih delov sveta, prav tako pa se pritožujejo nad pretirano birokracijo in davčnimi obremenitvami.

V odgovor na proteste, ki so vključevali blokade cest in pristanišč v Malagi, Castellonu in Barceloni, je španska vlada razdelila dodatnih 269 milijonov evrov subvencij 140.000 kmetom. Evropska komisija je medtem opustila načrt za prepolovitev uporabe pesticidov.

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo med protesti v sredo aretiranih 12 ljudi. Blokirane so bile pomembne distribucijske točke, vendar vlada ne pričakuje pomanjkanja hrane. Kljub temu je prometna zveza FENADISMER opozorila, da so blokade vplivale na več kot 80.000 tovornjakov. Slednje pa povzroča logistične izzive v dobavni verigi.

Vir; Foto: Zajem zaslona X; Portal24