Brez ljubezni mi živeti ni, je prepevala Moni Kovačič

ByUredništvo

16. marca, 2023
Milena Miklavčič [Foto: osebni arhiv)

Po medmrežju o ženskah kroži kar nekaj zanimivih misli, ki nam, lepšemu spolu, dvigujejo samozavest. Morda ob njih celo dobimo občutek, da smo izjemne, nedotakljive?

Če kliknemo v Google ”najlepše misli o ženski”, nam vrže več kot 258.000 zadetkov. Največkrat govorijo o ženskah, ki so izjemne, samozavestne, šarmantne, ambiciozne, uspešne, ki so svojo ženstvenost in pamet znale več kot odlično umestiti v svoje življenje.

Če vpišemo ”najlepše misli o moških”, se ta številka prepolovi. Misli pa so med seboj pomešane tudi s takšnimi forami:” Zakaj so moški kot delfini? Ker pravijo, da so inteligentni, ampak še nihče tega ni dokazal.”

Pa vas vprašam: a si predstavljate, da bi se na družabnih omrežjih malo za šalo, malo zares vprašali: ”Zakaj so baterije boljše od žensk? Ker imajo najmanj eno pozitivno stran.” Varuhi internetne morale bi vas preventivno za kakšen dan nemudoma zablokirali.

Greh in jabolko

Zadnjič sem zasledila primerjavo med žensko in jabolkom. Avtorici zapisa je žal, da je tako malo moških, ki bi se potrudili tudi za sočno, zdravo in vabeče jabolko, ki visi na zgornji veji drevesa.

Jabolko v svetopisemskem pomenu pomeni tudi ”greh” Če moški želijo z eno samo žensko ”grešiti” vse življenje- in to na način, ki bo tega greha vreden- se bo pač potrudil, in jabolko utrgal, mar ne? A kje takšnega najti?

Dokazano je, da, denimo, Japoncem ni kaj dosti mar za ”jabolka”. Vsak četrti moški, starejši od 30 let, nikoli ni bil poročen in nima nikakršne spolne izkušnje. To so razkrili skrb vzbujajoči rezultati vladne raziskave. Naraščajoči trendi spolne apatičnosti mladih generacij za romantična razmerja, zakonsko zvezo in spolnost nasploh, so zastrašujoči. Več kot polovica (59%) Japonk si moškega sploh ne želi imeti ob sebi, gnusi pa sem jim že misel na spolnost. Lepa reč!

Postajamo ženske nedotakljive?

Ob spremljanju slovenske realnosti imam včasih občutek, da postajamo ženske vedno bolj nedotakljive. Včasih zadošča že, da nas narobe pogledajo, pa je že ogenj v strehi. Korak za korakom porivamo moške na stranski tir, pa jim je to všeč ali ne. Tudi takrat, ko govorimo o zločincih, množičnih morilcih, spolnih predatorjih in teroristih, večinoma govorimo o moških. Pozabljamo pa, da nas obdajajo tudi ženske, ki sejejo grozo, strah in tudi smrt.

Ženske pošasti

Tudi ženske- ne le moški, lahko povzročimo nemalo gorja. Pošast, znana tudi kot Bloody Mary, se je že pred stoletji znašala nad protestanti, ki se niso smeli vrniti v državo vse do kraljičine smrti.

Nekdanjo partnerko obsojenega pedofila Jeffreyja Epsteina, Ghislaine Maxwell, je sodišče obsodilo na 20 let zaporne kazni, ker je skrbela, da Epstein in njegovi prijatelji med letoma 1994 in 2004 niso nikoli bili brez mladoletnih deklic, ki so jih potem spolno zlorabljali.

Ruji Ignatovi in njeni piramidni shemi je nasedlo tudi veliko Slovencev. Prevarantska kriptokraljica se je znašla na seznamu FBI-jevih najbolj iskanih oseb. Svoje žrtve je oškodovala za skoraj štiri milijarde evrov.

Marllory Dadiana Chacon Rossell sodi med najbolj znane preprodajalke drog v Srednji Ameriki. Joanna Dennehy, britanska serijske morilka je ena redkih žensk, ki je bila obsojena na dosmrtni zapor. V desetih dneh je z nožem ubila tri moške, njihova trupla pa odvrgla v obcestnem jarku blizu Peterborougha. Ubila je tudi svojega najemodajalca in zabodla dva pasja sprehajalca. Svojih dejanj ni nikoli obžalovala.

Fanette Umuraza je bila vojaška poveljnica kongovske revolucionarne vojske oz. uporniškega gibanja. Odgovorna je bila za številne poboje, posilstva in novačenje otroških vojakov, medtem ko se sama, zanimivo, izdaja za feministko. Gottfried je bila nemška serijska morilka, ubila je 15 ljudi z arzenikom. Ubila je tudi svoje starše, svoja dva moža, zaročenca in otroke.

Če je verjeti srhljivim zapisom o Milki Planinc, je bila obdarjena s satansko domišljijo, hkrati pa vrhunska strokovnjakinja za mučenje in ubijanje ljudi. Prav zaradi nje so se odstranitve narodnih izdajalcev spremenile v ljudožersko orgijo ubijanja, po pričevanju piše Zoran Božić.

Osebno je izbirala mlade moške in ukazovala likvidatorjem, da jih koljejo, z nožem in žlicami izpraskajo oči, režejo ušesa, nosove in spolne organe ter nato v prazne očesne jamice zatlačijo testise (moda), v usta pa odrezane spolne ude.

Ženska ženski- zmaj, ki bruha ogenj

Tudi v čisto vsakdanjem življenju pogosto srečamo ženske, s katerimi ni dobro zobati češenj in se jim raje izognemo v velikem loku. Marsikatera od njih dodobra zagreni življenje znotraj svoje družine, o tem, kaj počnejo nekatere ”šefice” s podrejenimi, pa krožijo srhljive zgodbe.

In ne pozabite: pred dnevi je umor 12-letne deklice, ki sta jo umorili dve njeni vrstnici, pretresel Nemčijo! Umor je bil krvoločen, deklico so našli z mnogimi vbodnimi ranami.

Ne bom pozabila zgodbe, ki mi jo je povedal Ciril. Njegova šestnajstletna hčerka je imela sošolko, ki je pri njih večkrat prespala. Nekoč ga je začela izsiljevati za denar. ”Če ne daš, te bom prijavila za posilstvo!” mu je zagrozila. Ni pa računala na to, da bo Ciril povedal ženi, ki je nemudoma ukrepala.

Veste, tudi ženske smo takšne in smo drugačne. Imamo dobre in slabe dneve. Kakšenkrat nam gre vse odlično od rok, drugič spet vstanemo z levo nogo. Včasih tudi ne izbiramo sredstev, s katerimi želimo priti do cilja!

Nismo pa samo popolne, kot tudi moški niso. Četudi se zdi, da bi to želele biti. Bilo bi pa zelo prav, če bi bližnje raje objemale, kot jim zadirale nože v hrbet. Srčno si tudi želim, da tistega, ki nam nameni nerodno besedo, ne obdolžimo mizoginije kar tako, na počez.

Brez ljubezni mi živeti ni, je nekoč prepevala Moni Kovačič.

Fantje in punce, posnemajmo jo! Pa ne le na jeziku, v resnici!

MM, tista, ki posluša in piše.

Več o avtorici: TUKAJ