Bencin bo morda od torka celo nekoliko cenejši

Po skrbni analizi trgov s črnim zlatom in mediteranskimi trgih v zadnjih dneh, se zdi, da bodo regulirane cene goriv v torek ostale nespremenjene ali celo nekoliko nižje kot sedaj. Ta ugodna napoved temelji na podatkih, ki jih bomo podrobno predstavili v nadaljevanju.

Zadnji teden je na naftnih trgih zaznati padec cen nafte, medtem ko so se cene dizelskega goriva na mediteranskih trgih v zadnjih 14 dneh ohranile stabilne. Cene bencina pa so kljub temu trendu ostale nespremenjene.

Z grafa, ki prikazuje cenovni trend za bencin in dizel v zadnjih dveh letih, je razvidno, da so se cene goriv oblikovale različno. V luči teh informacij se postavlja vprašanje, koliko bo liter bencina stal po 7. novembru.

V preteklih mesecih smo opazili, da je bencin na mediteranskih trgih ubral drugačno pot kot dizelsko gorivo. Tudi tokrat so cene ostale na primerljivih ravneh, kljub temu da je nafta na globalnih trgih izgubila sedem odstotkov v zadnjih 14 dneh. Glede na trenutne razmere pričakujemo, da bo cena litra bencina ostala blizu sedanje ravni, kar znaša približno 1,536 evra. Seveda je ta napoved podana ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila trošarin, kot se je zgodilo pred 14 dnevi. To pomeni, da bodo lastniki bencinskih vozil še naprej lahko nekoliko manjši pritisk na svoje denarnice kot pred mesecem dni, ko je liter bencina stal 1,588 evra, vendar pa še vedno nekoliko višji kot pred letom dni, ko je bilo treba odšteti 1,482 evra za liter.

Dizel

Glede na trenutne razmere na trgu dizla, pa se zdi, da bodo lastniki dizelskih vozil deležni nekoliko boljših novic. Cene dizla so namreč zaznale pocenitev. Če bo trenutni trend ostal nespremenjen, se pričakuje, da bo cena litra dizla padla pod 1,62 evra, kar je za približno tri cente manj kot trenutno (1,651 evra). Tudi pri tej napovedi velja, da je izračun narejen ob predpostavki, da vlada ne bo posegla v trošarine ali druge dajatve, kot se je zgodilo pred 14 dnevi. V primerjavi z lanskim letom bi to pomenilo približno 10 centov prihranka za liter dizelskega goriva.

V zaključku lahko ugotovimo, da trenutne cene dizla za razliko od bencina nekoliko znižujejo inflacijo. V zadnjem letu in pol se je formula za določanje reguliranih cen goriv večkrat spreminjala, vključno z okoljskimi dajatvami, maržami trgovcev in biokomponento. Vlada je tudi večkrat posegala v trošarine, da bi uravnotežila cene goriv na domačem trgu.

vir

Foto: Freepik

Portal24