Brez regulacije se bo znesek na položnici za elektriko povišal za 62 odstotkov

Septembra je slovenska inflacija nepričakovano poskočila na 7,1 odstotka, evropska inflacija pa je upadla na 4,3 odstotka. Glavni krivec za občutno zvišanje na mesečni ravni v Sloveniji so višje cene električne energije, ki so posledica odprave ukrepa zmanjšanega plačila prispevkov. Električna energija se je podražila za dobrih 26 odstotkov. Slednje pa je povečalo breme za gospodinjstva in podjetja.

V skladu z vladno uredbo so cene elektrike za gospodinjstva trenutno regulirane do konca leta, vendar ni jasno, ali bo vlada podaljšala to regulacijo v prihodnjem letu. Petra Prebil Bašin z Gospodarske zbornice Slovenije opozarja, da za zdaj ni obljube glede podaljšanja regulirane cene električne energije. “Regulirane cene električne energije za gospodinjstva veljajo do konca leta, za prihodnje leto za zdaj ni obljube po podaljšanju. Lahko pričakujemo, da se bo to zgodilo zaradi velikega vpliva inflacije, ampak za zdaj zagotovila ni,” je dejala.

Brez regulacije se bo znesek na položnici za elektriko povišal za 62 odstotkov

Če vlada regulacije ne podaljša, bi se znesek na povprečni položnici gospodinjstev, z upoštevanjem dviga DDV-ja na 22 odstotkov, polnim prispevkom za obnovljive vire energije in koncem regulacije, povečal za 62 odstotkov. To je sprožilo pozive prodajalcev in dobaviteljev elektrike k oblikovanju strategije izhoda iz regulacije, da bi preprečili nevzdržno breme za gospodinjstva.

Velika podjetja v Sloveniji niso bila deležna reguliranih cen elektrike, ampak so imela možnost povračila visokih cen, ki se prav tako iztečejo konec leta. Tudi za te sheme ni jasno, ali se bodo podaljšale v prihodnje leto. Prebil Bašin poudarja, da je za podjetja, ki si želijo predvidljivo poslovno okolje, to precejšen izziv, saj “podjetja kupujejo energijo po različnih cenah in po obdobjih leta ter razpršujejo tveganja.”

V letu 2024 naj bi se uvedel nov sistem obračunavanja električne energije z novimi tarifami in časovnimi bloki, ki začne veljati marca. Agencija za energijo zagotavlja, da bo novi sistem spodbujal racionalnejšo rabo električne energije, čeprav ostaja negotovost glede cen elektrike.

vir Foto: Pexels

Portal24