Brezhibno brskanje in še več z operacijskim sistemom Sonoma!

Dolgo pričakovana izdaja sistema macOS Sonoma je zdaj na voljo vsem uporabnikom podprtih računalnikov Mac in prinaša številne posodobitve, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo. Čeprav ni prelomna, macOS Sonoma ponuja številne dragocene in potencialno prijetne funkcije, ki jih lahko uporabniki raziščejo.

Apple je pripravil izčrpen pregled vseh funkcij, ki so na voljo v macOS Sonoma. Za tiste, ki želijo takoj raziskati najpomembnejše funkcije, je bil pripravljen seznam sedmih pomembnih vidikov, ki jih je treba najprej raziskati. Te funkcije morda niso presenetljive, vendar imajo potencial, da bodo uporabne in zabavne.

Za navodila, kako začeti uporabljati novi operacijski sistem, preberite vodnik za namestitev operacijskega sistema MacOS Sonoma. Za popolno razumevanje ponudbe operacijskega sistema pa si oglejte pregled operacijskega sistema macOS Sonoma. Tukaj je sedem funkcij operacijskega sistema macOS Sonoma, ki jih priporočamo za začetno raziskovanje.

Pripomočki v sistemu MacOS so se razvili tako, da so podobni tistim, ki so na voljo v najzmogljivejših telefonih iPhone, vključno s pripomočki za uro, opombe, zaloge, podcaste in vreme. Njihova namestitev na namizju Maca bo še posebej priročna za uporabnike, ki pogosto uporabljajo gradnike na svojih telefonih ali iPadih. Poleg tega, da so ti gradniki uporabni, so tudi interaktivni. Uporabniki lahko na primer upravljajo naloge neposredno iz gradnika Seznam opravil. Čeprav so razpoložljive možnosti gradnikov in prilagoditve nekoliko omejene, je začetna ponudba praktična in dobrodošla. Za podroben opis si oglejte naš vodnik za dodajanje gradnikov v računalnik Mac v sistemu macOS Sonoma.

Dinamična namizja Sonome

Poleg tega macOS Sonoma prinaša izboljšane video učinke za uporabnike, ki pogosto opravljajo video klice, bodisi za poklicne sestanke bodisi za povezovanje z bližnjimi. Funkcija Presenter Overlay ponuja dve velikosti prekrivanja: veliko in majhno. Veliki prekrivni sloj ohranja poudarek na predavatelju, medtem ko sosednji zaslon uokvirja v ločenem sloju, kar predavatelju omogoča, da se med predstavljanjem vsebine fizično premika in sodeluje. Nasprotno pa manjši prekrivni element omogoča, da govorniki ostanejo vidni v mobilnem mehurčku. To zagotavlja dosledno vizualno prisotnost. Poleg tega jim omogoča, da delijo svoj zaslon in sodelujejo z udeleženci.

MacOS Sonoma uporabnikom olajša aktiviranje vizualnih učinkov “kinematografske kakovosti” med klici in s tem izboljša vizualno interakcijo. Ta določba vnaša igriv element. Poleg tega vključuje funkcije, kot so virtualni ognjemet in animirani odzivi, s čimer ohranja zanimivo uporabniško izkušnjo. Ta funkcija je na voljo tudi v operacijskih sistemih iOS 17 in iPadOS 17, tako da lahko to interaktivno in zabavno funkcijo izkusijo tudi uporabniki sistema macOS Sonoma.

MacOS Sonoma uvaja ohranjevalnike zaslona Slow Motion z mirnimi prizori iz resničnih lokacij, ki med mirovanjem Maca zagotavljajo vizualni spektakel. Ti ohranjevalniki zaslona se s subtilnim 3D učinkom nežno premikajo po zaslonu in zagotavljajo pomirjujočo, dinamično vizualno izkušnjo.

Ta funkcija se razširi na slike namizja in uporabnikom zagotavlja živahno ozadje. Čeprav je sprva nenavadna, vnaša element igrive dinamike. Tako obogati uporabniško izkušnjo. Omeniti velja, da se gibanje po določenem času ustavi, če vam ni všeč, pa je na voljo možnost, da ga izklopite. Več podrobnosti je na voljo v vodniku za uporabo video ohranjevalnikov zaslona v operacijskem sistemu MacOS Sonoma.

Nova obzorja z MacOS Sonoma

V nasprotju z operacijskim sistemom Windows 11 ima MacOS Sonoma vgrajeno podporo za dinamična ozadja. Prvi nima prirojene funkcionalnosti za to funkcijo, zato so za dosego podobnega rezultata potrebne aplikacije tretjih oseb. Druga pa to inovativno funkcijo uporablja neposredno, brez dodatnih zahtev. Ta razlika je bila predhodno poudarjena v razpravi o treh funkcijah sistema MacOS Sonoma, ki jih sistem Windows 11 ne more vzporedno uporabljati.

Applov način Game Mode v sistemu macOS Sonoma je primer stalne zavezanosti podjetja k izboljšanju igralne izkušnje. Ta funkcija se samodejno aktivira, ko uporabnik zažene celozaslonsko igro, ne glede na njen vir – v trgovini Apple App Store ali na platformah tretjih oseb, kot je Steam.

Kot opisuje Apple, način Gaming Mode daje prednost delovanju igre pred drugimi procesi in opravili v računalniku Mac. Poleg tega zmanjšuje zakasnitve pri uporabi slušalk in vhodni zamik vseh priključenih igralnih ploščic Bluetooth, s čimer izboljša odzivnost in celotno igralno izkušnjo.

Pomembna omejitev igralnega načina, ki smo jo izpostavili v našem pregledu sistema MacOS Sonoma, je omejen nadzor nad nastavitvami prednostnih nalog. Izkušenim igralcem, ki so vajeni vrhunskih iger in računalnikov PC, je običajno na voljo niansirana razporeditev nastavitev prednostnih nalog. Zato se lahko odsotnost nadzora dejansko pokaže kot izziv. Predvsem v načinu Game Mode ne morete dati prednosti vizualni zvestobi pred zmogljivostjo.

Čeprav je potrebno nadaljnje testiranje, prvi vtisi kažejo, da je vpliv načina Game Mode na igre minimalen. Učinkovitost in vse zmogljivosti te funkcije bomo ocenjevali sproti.

Applov brskalnik Safari bo deležen številnih pomembnih izboljšav, od katerih bodo nekatere poznali tudi uporabniki drugih platform, vendar so vseeno dobrodošle.

Brezhibno brskanje z MacOS Sonoma

Pomembna novost je uvedba sistema profilov, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje različnih profilov za različne osebe, s katerimi živijo ali delajo. Ta funkcija je še posebej uporabna za ohranjanje ločene sfere za službo in zasebno rabo, kar pomaga doseči uravnoteženo dinamiko poklicnega in zasebnega življenja.

Poleg tega Safari zdaj omogoča enostavno deljenje gesel z izbrano skupino s seznama stikov neposredno v brskalniku. Uporabniki lahko pogosto obiskana spletna mesta za lažji dostop shranijo tudi v Dock in jih zaženejo z enim klikom prek poenostavljenega spletnega vmesnika.

V operacijskem sistemu MacOS Sonoma bodo lahko uporabniki katero koli spletno stran pripnili neposredno na Dock. Ta funkcija bo še posebej uporabna za posameznike, ki redno dostopajo do določenih spletnih strani. Zaradi nje ni treba ob vsakem obisku brskati po brskalniku Safari.

Zdi se, da je funkcija Dodaj v Dock namenjena izključno brskalniku Safari, saj v spustnem meniju Datoteka brskalnika Chrome ni mogoče najti podobne možnosti. Ta dodatek bodo verjetno pozdravili uporabniki brskalnika Safari, ki želijo poenostavljen postopek za dostop do določenih spletnih mest prek Dock.

Poleg tega operacijski sistem macOS Sonoma izboljšuje svoje funkcije za dostopnost, da bi zagotovil uporabnikom prijaznejšo izkušnjo v celotnem Applovem operacijskem sistemu. Te izboljšave zajemajo razširjeno funkcijo samodejnega popravljanja in možnost ustavljanja GIF-ov v Safariju. Poleg tega omogočajo komunikacijo s Siri brez predpon “hej” in omogočajo nastavljivo velikost besedila v aplikacijah. Poleg tega omogočajo tudi izboljšano pretvorbo besedila v govor v programu Live Speech in druge nadgradnje.

Vir foto: Pexels Biznis24