Brežiški svetniki enotni v nasprotovanju vzpostavitvi azilnega doma

Obrežje [Foto: Zajem zaslona]

Brežiški svetniki enotni v nasprotovanju vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju

Na izredni seji Občinskega sveta Brežice so svetniki soglasno izrazili nasprotovanje načrtom vlade o vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju. Svetniki, med katerimi je 28 od 30 prisotnih podprlo sklep proti ustanovitvi doma, napovedujejo možnost protestov in celo zaprtje mednarodnega mejnega prehoda, če bo vlada nadaljevala z načrti.

Opozorila so bila izražena o pomanjkanju komunikacije s strani vlade, ki občino ni vključila v predhodne pogovore o vzpostavitvi azilnega doma, temveč so svetniki o sklepu vlade izvedeli šele po njegovem sprejetju. Poleg očitkov o slabem obveščanju vlada sooča tudi z očitki o povečanju varnostnih tveganj. Po mnenju Aleksandra Gajskega, občinskega svetnika iz vrst SDS, takšni objekti prinašajo zvišano stopnjo kriminala in posledično zmanjšanje varnosti za lokalno prebivalstvo. Gajski je izrazil skepso glede zagotovil o varnosti, ki naj bi jih ponujala podhranjena policijska postaja.

V obrambo načrtovane vzpostavitve azilnega doma je Katarina Štrukelj, direktorica Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, pojasnila, da je odločitev o lokaciji Obrežje prišla po dveh letih intenzivnega iskanja kapacitet in strokovnega premisleka. Poudarila je, da bi se na Obrežju vzpostavile začasne nastanitvene kapacitete, kot so bivalni zabojniki in šotori, število nastanjenih prosilcev za azil pa bi bilo odvisno od trenutnih migracijskih tokov in zasedenosti drugih azilnih domov v državi.

Nelagodje in strah

Brežiški župan Ivan Molan je izrazil zaskrbljenost zaradi načrtovane vzpostavitve azilnega doma na Obrežju, ki bo lociran v neposredni bližini predvidenega registracijskega centra. “To pomeni, da boste migrante v registracijskem centru popisali, nato pa jih preselili nekaj metrov stran v azilni dom, od tam naprej pa bodo odšli po brežiški občini, saj ne bodo imeli omejitve gibanja,” je opozoril župan. Poudaril je, da zaradi pomanjkanja osnovnih storitev, kot so trgovine, banke ali šole v bližini azilnega doma, prebežniki neizogibno zahajajo v Brežice, kar v lokalni skupnosti vzbuja dodatno nelagodje in strah.

Na pomisleke glede varnosti je direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič odgovoril, da bo policija storila vse za zagotavljanje varnosti in minimaliziranje občutenja migracij med lokalnim prebivalstvom. Bojan Tomc, vodja oddelka za državno mejo in tujce, je dodal, da Policija doslej ni bila obveščena o kaznivih dejanjih prebežnikov, kar pa ni pomirilo občinskih svetnikov. Stanko Tomše iz svetniške skupine Korak naprej in sonce je izpostavil, da se ne strinja z navedbami, da prebežniki ne povzročajo kaznivih dejanj, in napovedal glasovanje proti vzpostavitvi azilnega doma.

Mojca Florjančič iz Gibanja Svoboda je prav tako napovedala nasprotovanje sklepu, ki ga je označila za nestrokoven in neusklajen z lokalno skupnostjo, ter izrazila potrebo po več informacijah. Slavko Bizjak in Fredi Žibert sta predstavila mnenje krajevnih skupnosti Jesenice in Velika Dolina, ki odločno nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma in napovedujejo državljansko nepokorščino, vključno z zapiranjem mejnih prehodov in protestnim shodom, če vlada ne bo upoštevala njihovega mnenja. Predsednik KS Velika Dolina Žibert je poudaril, da gre za skrajen, a nujen ukrep. Na seji so nekateri občani s transparenti izrazili nasprotovanje vzpostavitvi azilnega doma v občini Brežice.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona