Brezposelnost dosega novo najnižjo raven po letu 1990

V začetku junija je število registriranih brezposelnih na Zavodu RS za zaposlovanje v Sloveniji znašalo 46.178, kar je 2,1 odstotka manj kot ob koncu maja in 14,3 odstotka manj kot junija lani. Trenutna brezposelnost znaša 5 odstotkov, kar predstavlja novo najnižjo raven po letu 1990.

Greta Metka Barbo Škerbinc, v. d. direktorja Zavoda za zaposlovanje Slovenije, je na novinarski konferenci poudarila visoko zaposlenost, medtem ko se število delovno aktivnih še vedno povečuje. Po podatkih Statističnega urada RS je trenutno v Sloveniji 932.968 delovno aktivnih prebivalcev. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki se meri z nekoliko zamude, je maja znašala 5 odstotkov, kar je 0,9 odstotne točke manj kot aprila.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je na zavodu registriralo povprečno 50.180 ljudi, kar je 16 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. V tem času se je na novo prijavilo 28.700 brezposelnih, kar je 0,5 odstotka manj kot lani. Odjavilo se je 35.700 brezposelnih, od tega je 23.900 našlo zaposlitev.

Strukturna neskladja

Na Zavodu za zaposlovanje poudarjajo, da so strukturna neskladja še vedno značilnost trga dela. V zadnjih petih letih se je povečal delež težje zaposljivih, kot so starejši od 55 let in brezposelni z osnovnošolsko izobrazbo. Kljub temu se je število dolgotrajno brezposelnih v zadnjem letu zmanjšalo za 25 odstotkov.

Barbo Škerbinc je izpostavila, da na zavodu vsak dan zabeležijo skoraj 5.000 potreb po delavcih. Vendar to niso vse potrebe na trgu dela, saj niso vsi delodajalci zakonsko obvezani objavljati oglasov za delo prek Zavoda za zaposlovanje. Največje povpraševanje je po delavcih za preprosta dela v gradbeništvu, predelovalni dejavnosti, čiščenju, strežbi, gospodinjski pomoči, prodaji, voznikih tovornjakov ter delavcih v zdravstveni negi.

Napovedi zaposlovanja do konca leta kažejo na nadaljnjo rast

Delodajalci predvidevajo 2,7-odstotno rast zaposlovanja do konca leta 2023, kar bi pomenilo 36.700 novih zaposlitev. Pomanjkanje kadra se kaže predvsem v zdravstvu, socialnem varstvu, gostinstvu, prometu, skladiščenju, izobraževanju in gradbeništvu.

Podatki o novih prijavah in odjavah brezposelnih oseb kažejo, da se je junija pri zavodu prijavilo 4.010 brezposelnih, kar je 0,8 odstotka več kot maja in 1,5 odstotka več kot junija lani. Med njimi je bilo 313 iskalcev prve zaposlitve, 1.832 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 48 brezposelnih zaradi stečajev in 665 presežnih delavcev.

Od 5.018 brezposelnih, ki so se junija odjavili iz evidence, se je zaposlilo ali samozaposlilo 3.138 oseb, kar je 5,5 odstotka manj kot maja in 13,3 odstotka manj kot junija lani.

Brezposelnost se je v vseh območnih službah Zavoda zmanjšala. Največji padec je bil zabeležen v območni službi Murska Sobota (minus 4,2 odstotka v primerjavi z majem). Sledijo območne službe Kranj, Koper, Nova Gorica, Velenje, Maribor, Ljubljana, Trbovlje, Celje, Ptuj, Novo mesto in Sevnica.

Delodajalci so junija sporočili 15.804 prostih delovnih mest, največ s področja izobraževanja, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter predelovalnih dejavnosti. To predstavlja 7 odstotkov več prostih delovnih mest kot maja in 7,9 odstotka več kot junija lani.

vir Foto: Pexels Portal24