Britanci so TikTok kaznovali z 12,7 milijona funtov

ByAna Koren

4. aprila, 2023 ,

Britanci so TikTok kaznovali z 12,7 milijona funtov

Britanski regulator je kitajsko družbeno omrežje TikTok kaznoval z 12,7 milijona funtov globe in sicer zaradi “nezakonite” uporabe osebnih podatkov otrok, je sporočil urad informacijskega pooblaščenca (ICO). ICO meni, da je TikTok leta 2020 v Veliki Britaniji v nasprotju z uradnimi pravili dovolil 1,4 milijona otrokom, mlajšim od 13 let, da na njihovi platformi odprejo profile in pri tem uporabijo svoje podatke brez privolitve staršev.

ZDA TikTok obtožujejo, da je vohunsko orodje Pekinga

Preiskava ICO je pokazala, da TikTok ni izvedel “ustreznih pregledov za identifikacijo in zapiranje profilov otrok”, ki so premladi za uporabo njihove platforme. “V Združenem kraljestvu obstajajo zakoni, ki zagotavljajo, da so naši otroci varni v digitalnem svetu. TikTok jih ni spoštoval,” je v izjavi dejal britanski informacijski pooblaščenec John Edwards.

Bela hiša, Evropska komisija, kanadska, britanska in avstralska vlada so nedavno svojim uradnikom prepovedale uporabo TikToka na službenih telefonih. Norveški parlament in švedska vojska sta prejšnji teden storila prav to. ZDA obtožujejo TikTok, hčerinsko podjetje kitajskega podjetja ByteDance, da je orodje Pekinga za vohunjenje in manipuliranje z Američani.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Francija na mobilnih telefonih javnih uslužbencev prepoveduje TikTok, Twitter, Instagram in Netflix

Francija zaradi neustrezne varnosti in zaščite podatkov uvaja prepoved uporabe družbenega omrežja TikTok in drugih priljubljenih aplikacij na mobilnih telefonih javnih uslužbencev, so sporočile oblasti v Parizu. Prepoved bo začela veljati takoj, je na Twitterju zapisalo ministrstvo za javne službe. Prepoved zajema tudi Twitter, Instagram in Netflix.

Francija je zadnja v nizu držav, ki je takšne ukrepe proti TikToku sprejela zaradi varnostnih razlogov. Uporabo aplikacije v lasti kitajskega podjetja za izmenjavo videoposnetkov na mobilnih telefonih javnih uradnikov so prepovedal že v Kanadi, ZDA, Nemčiji, Veliki Britanija in Evropska komisija… več tukaj.