Britanska vlada na škotski zakon o spremembi spola vložila veto

ByAna Koren

17. januarja, 2023 , , ,
Foto: Pexels

Britanska vlada na škotski zakon o spremembi spola vložila veto

Britanska vlada bo blokirala predlog zakona, ki ga je sprejel škotski parlament in ki bi državljanom olajšal spremembo pravnega spola, je dejal škotski sekretar Alister Jack. Britanska vlada je tako prvič uporabila veto na škotski zakon.

S sprejetjem zakona decembra je Škotska postala prva provinca Združenega kraljestva, ki je podprla proces samoidentifikacije. Škotska je tako odpravila potrebo po medicinski diagnozi spolne disforije in znižala najnižjo starost za spremembo spola z 18 na 16 let… o tem smo poročali tukaj.

Jack je dejal, da se je skliceval na člen 35 škotskega zakona iz leta 1998, ki vladi Združenega kraljestva dovoljuje, da prepreči uveljavitev zakona, če London meni, da bo imel škodljiv učinek na področja, kjer ima nacionalna vlada končno pristojnost.

“Te odločitve nisem sprejel zlahka,” je dejal Jack v izjavi. Dodal je, da bo imela “pomemben učinek” na vprašanja enakosti v Veliki Britaniji. “Zato sem ugotovil, da je to potrebno in pravilno ukrepanje,” je dejal Jack.

Pravna bitka

Nekatere skupine za pravice žensk trdijo, da bi lahko zakonodajne spremembe ogrozile varnost žensk in deklet, saj bi storilcem spolnih prestopkov olajšale vstop v prostore za enega spola, kot so stranišča.

Zagovorniki predloga zakona so dejali, da bodo reforme koristile transspolnim osebam in ne bodo ogrožale pravic žensk. Nekatere druge države, kot so Irska, Danska in Argentina, so zakone o samoidentifikacije, ki ljudem olajšajo spremembo spola že sprejele.

Odločitev bo verjetno sprožila hud pravni boj med Edinburgom in Londonom. Škotska vlada je pred tem opozorila, da se bo borila proti temu, kar imenuje poskus spodkopavanja demokratične volje škotskega parlamenta, ki je zmanjšal pristojnosti na nekaterih področjih.

vir Foto: Pexels