Britanska vlada z novo definicijo ekstremizma proti sovraštvu

Foto: Freepik

Britanska vlada z novo definicijo ekstremizma proti sovraštvu

V odziv na porast zločinov iz sovraštva proti Judom in muslimanom po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael je britanska vlada objavila novo definicijo ekstremizma. Ta definicija ekstremizma je opredeljena kot “spodbujanje ali napredovanje ideologije, ki temelji na nasilju, sovraštvu ali nestrpnosti”, z namenom uničenja temeljnih pravic in svoboščin ter spodkopavanja liberalne parlamentarne demokracije v Združenem kraljestvu. Sledila je po premierjevem nagovoru narodu, ki je naslovil problematiko antisemitizma in nasilja, ki sta se pojavila med propalestinskimi protesti v Londonu.

Premier Rishi Sunak je izrazil zaskrbljenost, da ekstremisti, tako islamistični kot skrajno desni, namerno spodkopavajo britansko večetnično demokracijo. Poudaril je, da je treba storiti več za rešitev problema. Objava nove definicije sledi poročilu o 147-odstotnem povečanju antisemitskih incidentov v letu 2023, kar je rekordno število, spodbujeno z napadi 7. oktobra, in 335-odstotnem povečanju zločinov iz sovraštva proti muslimanom od istega obdobja.

Skupine, ki bodo po strogi oceni v naslednjih nekaj tednih opredeljene kot ekstremistične, ne bodo predmet nobenih kazenskih ukrepov in bodo še vedno smele organizirati proteste. Vendar jim vlada ne bo zagotovila nobenih sredstev ali kakršne koli druge oblike angažiranja. Trenutno nobena skupina ni uradno opredeljena kot ekstremistična po prejšnji definiciji, ki je veljala od leta 2011.

Kritiki opozarjajo, da bi lahko bila nova definicija ekstremizma kontraproduktivna

V nedeljskem intervjuju je Gove dejal, da so nekatere nedavne obsežne propalestinske proteste v središču Londona organizirale “ekstremistične organizacije” in da bi izgubili podporo javnosti, če bi bili organizatorji znani. Že pred objavo nove definicije ekstremizma so kritiki opozarjali, da bi lahko bila kontraproduktivna.

Canterburyjski nadškof, duhovni vodja anglikanskega občestva Justin Welby je v sredo opozoril, da nova definicija tvega nadaljnje delitve. Welby in yorški nadškof Stephen Cottrell sta v torkovi skupni izjavi dejala, da “tvegajo nesorazmerno ciljanje muslimanskih skupnosti, ki se že soočajo s povečano stopnjo sovraštva in zlorab”. “To bi lahko spodkopalo veliko vrednoto te države – svobodo govora in sposobnost izražanja močnega nestrinjanja,” je Welby povedal za BBC Radio.

Pismo več kot 50 preživelih islamističnih napadov v Veliki Britaniji je prav tako opozorilo na nevarnosti enačenja skrajnežev z “veliko večino britanskih muslimanov, ki obsojajo tako nasilje”, kar kaže na občutljivo naravo problematike in izzive, s katerimi se sooča vlada pri uravnoteženju boja proti ekstremizmu z ohranjanjem temeljnih svoboščin.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik