Britanske ankete laburistom napovedujejo prepričljivo zmago

London, Velika Britanija [Foto: Pexels]

Britanske ankete laburistom napovedujejo prepričljivo zmago

Združeno kraljestvo se pripravlja na volitve, ki bodo potekale ta četrtek, ko bodo volivci izbirali 650 novih poslancev v spodnji dom parlamenta. Javnomnenjske raziskave napovedujejo presenetljivo prevlado laburistov, kar bi lahko pomenilo največjo večino za katero koli povojno vlado. Ta scenarij je bil na prejšnjih volitvah leta 2019, ko je takratni premier Boris Johnson zagotovil trdno konservativno večino in pridobil mandat za izvedbo brexita skoraj nepredstavljiv.

Preobrat od brexita do danes

Na volitvah leta 2019 je Boris Johnson uspel pridobiti večja delavska središča v tradicionalno delavskem “rdečem pasu” severne Anglije in Midlandsa, kar mu je omogočilo trdno zmago. Združeno kraljestvo je nato uradno izstopilo iz Evropske unije, vendar so bile posledice brexita za konservativno stranko krute. Podpora konservativcem je vztrajno upadala od leta 2021, ko so bile uvedene preiskave o zabavah, ki so kršile izolacijo na Downing Streetu 10, ki jih je omogočil premier Johnson.

Vzpon laburistov pod vodstvom Keira Starmerja

Laburisti in njihov vodja sir Keir Starmer zdaj upajo, da bodo znova pridobili volivce za brexit, ki so jih izgubili leta 2019. Javnomnenjske raziskave kažejo, da imajo laburisti neverjetnih 20 odstotnih točk prednost pred konservativci. Če se bodo te napovedi uresničile, bi lahko Keir Starmer postal premier z večino več kot 200 sedežev, kar je največ v kateri koli povojni vladi.

Konservativna kriza

Konservativna stranka se sooča z resno krizo. Podpora jim je upadla po številnih škandalih in neuspešnem vodenju Liz Truss, katere “mini proračun” je povzročil padec funta na 37-letno dno. Njen naslednik Rishi Sunak, nekdanji investicijski bankir, ni uspel prepričati volivcev, da je on pravi človek za vodenje gospodarstva Združenega kraljestva.

Med najbolj perečimi temami v kampanji so gospodarstvo, stanovanja, nacionalna zdravstvena služba in migracije. Sunak je poskušal pritegniti volivce z načrtom o izgonu prosilcev za azil v Ruando, vendar je ta načrt sprožil odpor in razdelil narod, celo vrhovno sodišče ga je razsodilo za nezakonitega.

Laburistični manifest in obljube

Glavna usmeritev laburističnega manifesta je reševanje krize življenjskih stroškov z “ustvarjanjem bogastva” za delavski razred. Njihove obljube vključujejo zmanjšanje čakalnih vrst v nacionalni zdravstveni službi, gradnjo 300.000 novih domov na leto za reševanje stanovanjske krize in 24 milijard funtov naložb v zelene tehnologije.

Keir Starmer je prav tako zavzel trdno stališče do migracij, obljubil je, da bo zatrl tihotapce ljudi, ki nezakonito prevažajo migrante čez kanal. Laburisti nameravajo zmanjšati raven neto migracij v Združeno kraljestvo, vendar niso določili posebnega cilja.

Perspektive drugih strank

Na volitvah bi lahko tudi aktivist za brexit in nekdanji poslanec Evropskega parlamenta Nigel Farage prvič vstopil v spodnji dom. Njegova stranka Reform UK je predlagala zamrznitev vsega “nebistvenega” priseljevanja, odpravo ciljev neto nič in izstop iz Evropske konvencije o človekovih pravicah. Kljub temu, da se je Reform UK povzpela v anketah, sistem volitev v Združenem kraljestvu ne deluje v njihovo korist.

Tudi liberalni demokrati upajo na uspeh. Po nekaterih anketah bi lahko osvojili več kot 60 sedežev. Stranka se je pred tem zavzemala za “ustavitev brexita” in je ena najbolj vnetih zagovornic tesnejših gospodarskih, trgovinskih in varnostnih vezi z EU.

Čeprav se zmaga laburistov zdi skoraj zagotovljena, viri blizu stranke opozarjajo na možnost, da bi udobno in stabilno vodstvo v anketah lahko volivce naredilo samozadovoljne. Vendar pa se s tako velikim vodstvom v anketah, zdi skoraj gotovo, da bodo laburisti prevzeli vlado. Volitve bodo odločile, ali bo Keir Starmer uspel postati premier z zgodovinsko večino in ali bo konservativna stranka doživela najslabši volilni rezultat v svoji 200-letni zgodovini.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels