Britanski premier razočaran, ker Netanjahu nasprotuje suvereni palestinski državi

Rishi Sunak Foto: Wikimedia/Zakladnica HM

Britanski premier razočaran, ker Netanjahu nasprotuje suvereni palestinski državi

Iz urada britanskega premierja Rishija Sunaka so danes sporočili, da so razočarani nad izjavo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, v kateri se je izrazil proti prihodnji suvereni palestinski državi. Sunakov tiskovni predstavnik je novinarjem dejal, da je to nasprotovanje “razočarajoče.” Dodal je, da Velika Britanija ostaja zavezana rešitvi izraelsko-palestinskega spora z dvema državama.

Netanjahu in ameriški predsednik Joe Biden sta nedavno izrazila različna stališča glede prihodnje ustanovitve neodvisne palestinske države. Netanjahu je konec tedna poudaril, da ne bo popuščal glede “popolnega izraelskega varnostnega nadzora nad vsemi ozemlji zahodno od reke Jordan”.

“Razočaranje je slišati to od izraelskega premierja,” je dejal Sunakov tiskovni predstavnik, ko so ga vprašali o Netanjahujevi izjavi. “Britansko stališče ostaja nespremenjeno. Rešitev dveh držav, z uspešno in suvereno palestinsko državo, ki živi ob varnem Izraelu, ostaja najboljša pot do trajnega miru.”

Velika Britanija je tudi izrazila podporo Izraelu v njegovem odzivu na nedavni napad Hamas-a 7. oktobra. Izrael pa hkrati pozivajo, naj spoštuje humanitarno pravo in omogoči premor v spopadih na območju Gaze, da bo lahko dostavljena humanitarna pomoč.

Sunakova vlada si prizadeva za “trajno prekinitev ognja” ter izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas. Tiskovni predstavnik je poudaril, da je pot do okrevanja in trajne varnosti na zasedenih palestinskih ozemljih in v Izraelu dolga, vendar bodo še naprej zagotavljali dolgoročno podporo rešitvi dveh držav, dokler bo to potrebno.

vir; Foto: Wikimedia/Zakladnica HM; Portal24