Britanski premier zaradi davčnih goljufij odpustil tesnega sodelavca

Britanski premier Rishi Sunak je danes odpustil vodjo konservativne stranke Nadhima Zahawija. Preiskava davčnih zadev Zahiwija je namreč razkrila resno kršitev ministrskega kodeksa.

Sunak je za preiskavo Zahawijevih davčnih zadev naročil neodvisnega svetovalca. Zahawi je bil med političnimi pretresi v Veliki Britaniji lani na kratko finančni minister.

Zahawi je dejal, da so britanske davčne oblasti ugotovile, da je bil s svojimi napovedmi “nepreviden”. Vendar napaka ni namerna, da bi plačal manj davka.

“Po zaključku preiskave neodvisnega svetovalca, katere rezultate je delil z nami obema, je jasno, da je prišlo do resne kršitve ministrskega kodeksa,” je v pismu Zahawiju dejal Sunak. Sunak je Zahawija v pismu obvestil o svoji odločitvi, da ga odstavi.

Neodvisna svetovalka Laurie Magnus je ugotovila, da je Zahawi javnost, ko je julija lani dejal, da so bila pisanja o njegovih davčnih zadevah “očitno obrekovanje,” zavajal.

Magnusovo poročilo, ki podrobno opisuje Zahawijev davčni primer, pravi, da je pokazal “pomanjkanje spoštovanja splošnih načel ministrskega kodeksa”. Slednje vključuje načela “pravičnega, odprtega in zglednega vodje s svojim lastnim ravnanjem”. “.

“Zahawijevo vedenje kot ministra je padlo pod visoke standarde, ki jih kot premier upravičeno pričakujete od tistih, ki služijo v vaši vladi,” je dejal Magnus. 

vir Foto: Profimedia

Ne spreglejte…

Brexit: Rishi Sunak izključuje dogovor, ki temelji na usklajevanju zakonodaje z EU

Brexit: Združeno kraljestvo ne bo vzpostavljalo nobenih odnosov z EU po brexitu, “ki temeljijo na usklajevanju z zakoni EU”, je dejal premier Rishi Sunak. Novica sledi poročanju, da se nekateri v vladi želijo premakniti k dogovoru v švicarskem slogu, z manj trgovinskimi trenji in več migracijami… več tukaj.

By A.K.

Komentar: