Britanski tabloidi državljane opozarjajo na previdnost pri potovanju na Hrvaško

Foto: Pexels

Britanski tabloidi državljane opozarjajo na previdnost pri potovanju na Hrvaško

Britanski tabloidi, vključno z Daily Mail, Daily Express in Metro, so svoje državljane opozorili, naj bodo previdni pri potovanju na Hrvaško, in sicer zaradi nenadnega porasta okužb s parazitom, ki lahko povzroči prebavne težave. Po njihovih poročilih so se okužbe izrazile v obliki bruhanja, driske, bolečin v želodcu in povišane telesne temperature. O tem so poročali tudi nemški turisti, pri katerih so zabeležili približno dvajset primerov v zadnjih dveh mesecih.

Skupno so zabeležili 23 primerov okužb, predvsem v Istri, ki so povezani z morebitno izpostavljenostjo parazitom v onesnaženih bazenih. Gre za bolezen, imenovano kriptosporidioza, ki se pogosto širi z okuženo vodo ali hrano. Paraziti so odporni na klor in lahko v bazenih preživijo tudi do teden dni.

Zdravstveni uradniki so izrazili zaskrbljenost nad nenadnim porastom okužb, ki je presegel običajno število, saj so doslej poročali o manj kot petih primerih na leto. Kljub temu natančen vzrok okužbe še ni znan, čeprav so vsi bolniki “potencialno izpostavljeni” na Hrvaškem.

Okuženi turisti so bivali v desetih kampih, od tega devetih v Istri. Raziskava je pokazala, da je 14 od 15 anketirancev uporabljalo bazene v teh kampih. Zanimivo je, da porast obolelih ostaja specifičen za Hrvaško, saj priljubljene turistične destinacije, kot so Francija, Grčija in Italija, niso poročale o podobnem porastu primerov parazitov.

Kljub temu tabloidi opozarjajo, da je bila kakovost morja na hrvaških plažah v Istri poleti 2023 ocenjena kot “odlična”.

vir; Foto: Pexels (fotografija je simbolna) ; Portal24