Britanski železničarji so napovedali množično stavko

ByAna Koren

28. aprila, 2023
London [Foto: Pexels]

Britanski železničarji so napovedali množično stavko

Britanski železničarji so napovedali množično stavko. V Združenem kraljestvu bo 13. maja, namreč stavkalo več tisoč železniških delavcev. Do napovedi prihaja po tem, ko je sindikat RMT zavrnil najnovejšo ponudbo železniških podjetij glede plač. Slednje pomeni novo zaostritev dolgotrajnega spora glede višine plač.

Železniški, pomorski in prometni sindikat (RMT) je v četrtek sporočil, da je od železniških operaterjev prejel pojasnilo, da bo petodstotno povišanje plač v prvem letu veljalo le, če bo RMT opustil nadaljnje stavke.

Skupina Rail Delivery Group (RDG), je dejala, da se je RMT pogajal v “slabi veri”. RDG zastopa železniške operaterje Združenega kraljestva in je RMT v začetku tega meseca za železničarje dala novo ponudbo. Svojim članom pa so odrekli glasovanje o dogovoru o poštenem plačilu, da bi po nepotrebnem motili življenja milijonov potnikov in spodkopali sposobnost preživetja industrije, ki je ključnega pomena za gospodarstvo Združenega kraljestva.

Do nove 24-urne stavke bi prišlo potem, ko je RMT odpovedal dve načrtovani nacionalni stavki 30. marca in 1. aprila. Medtem pa so še še vedno razmišljali o svoji zadnji ponudbi za plačilo.

Za 13. maj napovedana stavka bo sovpadala tudi z velikim finalom Pesmi Evrovizije v Liverpoolu. Na ta dan se pričakuje več tisoč obiskovalcev.

Železničarji so med več sto tisoči delavcev po vsej Britaniji, vključno z učitelji, zdravniki, medicinskimi sestrami in javnimi uslužbenci, ki so v plačnih sporih s svojimi delodajalci. Vse se dogaja v času, ko je inflacija na najvišji ravni v štirih desetletjih in se giblje pri približno desetih odstotkih.

vir Foto: Pexels