Britanski zunanji minister: Prepoved prodaje orožja Izraelu bi okrepila Hamas

David Cameron [Foto: Ministrstvo Združenega kraljestva za mednarodni razvoj]

Britanski zunanji minister: Prepoved prodaje orožja Izraelu bi okrepila Hamas

Britanski zunanji minister in nekdanji premier David Cameron je v intervjuju za BBC izjavil, da bi prepoved prodaje orožja Izraelu s strani Velike Britanije le okrepila Hamas. Cameron, ki izraža neodobravanje za večjo izraelsko kopensko ofenzivo v Rafi, Gazi, je poudaril, da se Združeno kraljestvo ne bo pridružilo ameriškim načrtom za ustavitev prodaje orožja Izraelu.

Cameron je omenil, da Združeno kraljestvo k izraelskemu orožju prispeva le 1 odstotek in izpostavil potrebo po večjem izraelskem prizadevanju za zaščito civilistov in zagotavljanje humanitarne pomoči. To izjavo je dal ob napovedi ameriškega predsednika Joeja Bidna, da ZDA ne bodo dostavljale orožja, če bo Izrael nadaljeval s načrtovano invazijo na Rafo, mesto na jugu Gaze, kjer živi približno 1,4 milijona ljudi.

Poročila navajajo, da je iz Rafe v zadnjem tednu pobegnilo več kot 80.000 ljudi, izraelski tanki pa naj bi bili postavljeni zunaj naseljenih območij. Kljub opozorilom ZDA in drugih zaveznikov o možnih množičnih civilnih žrtvah in humanitarni krizi je izraelski premier Benjamin Netanjahu potrdil nadaljevanje operacij v Rafi za razgradnjo bataljonov Hamasa, za katere trdi, da imajo tam svoj sedež.

Ofenziva na Rafah bi bila “popolna katastrofa”

Cameron je pojasnil, da ne bo podprl popolne ofenzive na Rafah, dokler ne vidi izraelskega “načrta za zaščito ljudi”. Vendar je poudaril, da so ZDA, ki jih je opisal kot “veliko dobaviteljico orožja”, v “popolnoma drugačnem položaju” kot Združeno kraljestvo.

Ob spominjanju na pretekle dogodke je Cameron pripomnil, da so ga nazadnje pozvali k prenehanju prodaje orožja Izraelu, ko so trije Britanci umrli v zračnem napadu na humanitarne delavce v Gazi, kmalu zatem je sledila brutalna iranska operacija na Izrael. Argumentiral je, da bi sprememba britanskega pristopa k izvozu orožja okrepila Hamas in zmanjšala možnosti za pogajanja o izpustitvi talcev.

Na drugi strani vodilna opozicijska Laburistična stranka, ki bi lahko do konca leta prevzela oblast, ostro kritizira britanski pristop do vojne v Gazi in poziva k takojšnji prekinitvi ognja. Opisujejo, da bi bila izraelska ofenziva na Rafo “popolna katastrofa”.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Ministrstvo Združenega kraljestva za mednarodni razvoj