Britansko ministrstvo: Putin poskuša javnost namerno dezinformirati

Ukrajina [Foto: Pexels]

Britansko ministrstvo: Putin poskuša javnost namerno dezinformirati

Britansko obrambno ministrstvo pravi, da Vladimir Putin poskuša javnost s kritiziranjem britanske odločitve, da Ukrajini pošljejo strelivo z osiromašenim uranom, namerno dezinfomirati.

Putin je namreč dejal, da se bo Moskva odzvala, če Združeno kraljestvo ne bo umaknilo poteze, ki po njegovem mnenju napoveduje preusmeritev Zahoda k oskrbi Kijeva z orožjem, ki vsebuje jedrske komponente.

Britansko obrambno ministrstvo je potrdilo, da bo v Ukrajino poslalo granate z osiromašenim uranom. Dodali so, da britanska vojska ta material v svojih granatah uporablja že desetletja.

“To je standardna komponenta in nima nobene zveze z jedrskim orožjem ali zmogljivostmi. Rusija to ve, vendar namerno poskuša dezinformirati. Krogle so zelo učinkovite pri premagovanju sodobnih tankov in oklepnih vozil. Znanstvene raziskave kažejo, da je vsak vpliv uporabe izčrpanih strelivo z uranom za osebno zdravje in okolje nizko,” je sporočilo britansko ministrstvo.

ZDA: Kitajski predsednik bi moral Rusijo pozvati, naj konča invazijo na Ukrajino

Če Kitajska želi igrati konstruktivno vlogo v Ukrajini, bi moral njen predsednik Xi Jinping pozvati Rusijo, naj konča svojo invazijo na Ukrajino, je včeraj dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Po dvodnevnih pogovorih v Moskvi sta Xi in ruski predsednik Vladimir Putin izrazila besede prijateljstva med Kitajsko in Rusijo ter skupno kritiko Zahoda, vendar brez znakov diplomatskega preboja glede Ukrajine.

“Rusiji bi trenutna prekinitev ognja ustrezala”

Kirby je dejal, da ZDA ne želijo videti prekinitve ognja v Ukrajini, ker bi to Rusiji omogočilo, da obdrži svoje ozemeljske pridobitve, Putinu pa, da ponovno združi svoje sile.

“Trenutno prekinitev ognja, zamrznitev linij, kjer so, mu v bistvu daje čas in prostor, ki ju potrebuje, da poskusi ponovno opremiti, obnoviti delovno silo, da nadomesti to bežanje virov,” je dejal Kirby.

IMF je dosegel dogovor o programu pomoči Ukrajini v vrednosti 15,6 milijarde dolarjev

Mednarodni denarni sklad (IMF) je z Ukrajino dosegel dogovor o štiriletnem paketu finančne pomoči v vrednosti približno 15,6 milijarde dolarjev. 

Dogovor, ki ga mora odobriti še upravni odbor IMF, je sledil večmesečnim pogovorom med osebjem IMF in ukrajinskimi uradniki.

V Moskvi aretirali ruskega aktivista zaradi “diskreditacije vojske”

Memorial, ruska skupina za človekove pravice, je sporočila, da je bil v Moskvi aretiran eden od njenih vodilnih osebnosti v organizaciji. Aretirani se sooča z obtožbami diskreditacije ruskih oboroženih sil.

Zoper Olega Orlova (69) iz Memorialnega centra za zaščito človekovih pravic so sprožili kazenski postopek, je skupina objavila na Twitterju. Orlov je bil kasneje izpuščen proti varščini. Memorial je dejal, da je bil primer Orlova odprt na podlagi obtožb, da je večkrat diskreditiral rusko vojsko.

Novinar je Orlova vprašal, zakaj je bil priprt, na kar je odgovoril: “To je povezano z obtožbo proti meni, da podpiram nacizem. Idiotska ideja!” Orlov je na svoji Facebook strani ponovno objavil članek, ki ga je napisal za francosko publikacijo novembra 2022. Članek je imel naslov “Hoteli so fašizem. Dobili so ga.”

Spomenik je bil v Rusiji prepovedan konec leta 2021. Lani je organizacija prejela Nobelovo nagrado za mir za svoja izjemna prizadevanja pri dokumentiranju vojnih zločinov, kršitev človekovih pravic in zlorabe oblasti.

Ruski raketni napad na Odeso

Rusi so pozno včeraj začeli napad na regijo Odese. Vodja okrožne vojaške uprave Odese Jurij Kruk je dejal, da je bilo v raketnem napadu ranjenih, poroča CNN.

“Sovražnik je na območje Odese izstrelil raketni napad. Sovražni lovci SU-35 so izstrelili rakete z morja. Nekaj ​​raket je bilo prestreženih zahvaljujoč naši protiletalski obrambi. Vendar je prišlo do zadetka, ki je povzročil delno škodo na civilni zgradbi. Ranjeni so. Nihče ni umrl,” je dejal Kruk.

Objave na družbenih omrežjih kažejo, da so bile rakete usmerjene na letališče v regiji.

Ukrajinski major: Razmere pri Bahmutu so še vedno zelo težke, a Rusi izgubljajo ofenzivni potencial

Major ukrajinske vojske na območju Bahmuta Maksim Žorin pravi, da je situacija še vedno izjemno težka, a meni, da Rusi izgubljajo ofenzivni potencial.

Zhorin je na svojem kanalu Telegram dejal, da je glavna naloga ukrajinske vojske vzdrževanje povezav, ki omogočajo oskrbo in evakuacijo ranjencev.

“Zato so boji okoli tega koridorja, na območju Ivankivske in Bodanivke, najtežji,” je dejal. Gre za dve vasi na poteh zahodno od Bahmuta.

“Zagotovo je, da sovražniku postopoma zmanjkuje ofenzivnega potenciala, to lahko rečem. Utrpeli so znatne izgube med poskusom napredovanja na jugu in severu, pa tudi med poskusom neposrednega napada skozi urbana območja. Kljub temu, neskončni poskusi napadov se nadaljujejo. Cilj Rusov je zavzeti Bahmut za vsako ceno. Imamo ukaz, da držimo linijo. Sledimo svojim ukazom,” je dejal Zhorin.

Vir Foto: Pexels