Brokoli in sir z modro plesnijo, združena v juhi

ByAna Koren

5. novembra, 2022
Juha iz brokolija s sirom z modro plesnijo

Brokoli in modri sir smo združili v juhi in nastala je prava poslastica. Juha je pravzaprav del klasične britanske kuhinje.
Na vsaka porcija juhe vsebuje 227 kcal, 11 g beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov (od tega 5 g sladkorjev), 15 g maščob (od tega 9 g nasičenih maščob), 4 g vlaknin in 0,6 g soli. Za pripravo jedi boste potrebovali zgolj slabe pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili pet krožnikov juhe.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 1 rjava čebula, grobo sesekljana
  • 1 por , grobo narezan
  • 1 velik strok česna , strt
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 25 g masla
  • 100 g  krompirja, olupljenega in narezanega na kocke
  • 400 g brokolija, narezano steblo, cvetovi narezani na 2 cm velike kose
  • 1 liter zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 1 lovorjev list
  • sol in sveže mlet črni poper
  • 150 ml polnomastnega mleka
  • 150 g zrelega čedar sira naribanega
  • 100 g zdrobljenega modrega sira (kot denimo Gorgonzola, Paladin, Dor Blu…)
  • krutoni
Postopek priprave:

V večji kozici na majhnem ognju segrejte olivno olje in maslo. Čebulo, por in česen med občasnim mešanjem nežno pražite, da se enakomerno zapečejo, približno 10 minut oziroma dokler se čebula in česen ne zmehčata.

V ponev dodajte krompir in steblo brokolija ter kuhajte nekaj minut, preden dodate osnovo in lovorov list. Izdatno začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom, ponev do polovice pokrijte s pokrovko in pustite, da zelo rahlo vre. Juho še naprej kuhajte približno 20 minut, dokler se stebla krompirja in brokolija ne zmehčajo.

Odstranite lovorjev list in v ponev dodajte preostali nasekljan brokoli in mleko. Dobro premešajte in kuhajte še 3–5 minut, dokler se brokoli ne zmehča. Ta čas bo odvisen od velikosti vaših kosov brokolija. Pazite, da brokolija ne prekuhate, še vedno mora ohraniti živo zeleno barvo. 

Dodajte čedar, premešajte, da se poveže in nato s paličnim mešalnikom juho zmiksajte do gladkega.

Poskusite in po potrebi dodajte začimbe, preden daste juho na krožnik.

Posujte hrustljavimi krutoni in zdrobljenim modrim sirom.

Dober tek!