Bruselj države EU poziva, naj sprejmejo bolnike, evakuirane iz Gaze

ByAna Koren

15. maja, 2024 , , , ,
Gaza Izrael [Foto: Zajem zaslona YT/PBS News]

Bruselj države EU poziva, naj sprejmejo bolnike, evakuirane iz Gaze

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je nedavno sporočila, da zaradi vojne situacije v enklavi, 9000 Palestincev potrebuje nujno medicinsko evakuacijo, med njimi je posebej izpostavljenih 109 hudo bolnih in poškodovanih otrok. Evropska komisija, pod vodstvom komisarke za zdravje Stelle Kyriakides in komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, je izrazila svojo pripravljenost za koordinacijo in izvedbo evakuacij. V pismu, ki so ga imeli vpogled novinarji Euronews, sta oba komisarja pozvala vlade članic EU, da izkažejo podporo in solidarnost pri sprejemanju bolnikov, ki jih pestijo hude poškodbe in kronične bolezni.

Evakuacije, ki se načrtujejo, bi bile izvedene pod okriljem tako imenovane sheme Medevac. Ta je bila prvič vzpostavljena med vojno v Ukrajini in je omogočila, da so bolnike z hujšimi zdravstvenimi težavami premestili v bolnišnice po vsej Evropi. Z izkušnjami preteklih evakuacij, so EU in države članice pridobile pomembna znanja, ki bi jih lahko učinkovito uporabile za reševanje življenj v Gazi.

Humanitarna pomoč

V odziv na humanitarno krizo je EU do sedaj Palestincem namenila 193 milijonov evrov. Poleg finančne pomoči je bila vzpostavljena tudi operacija zračnega mostu, ki je doslej zagotovila več kot 2000 ton nujno potrebnega tovora. Prav tako je aktiviran pomorski koridor, ki povezuje Gazo s Ciprom, kar omogoča dodatne logistične možnosti za prevoz pomoči in evakuacijo ranjenih.

WHO je poudarila, da je zaradi izraelskih zračnih napadov in neprekinjenega konflikta v Gazi ostalo funkcionalnih le še 10 bolnišnic od 36, ki so bile tam pred vojno. Razmere so kritične, saj je veliko bolnišnic uničenih ali pa so njihove zmogljivosti močno zmanjšane. To dodatno poudarja potrebo po nujni medicinski evakuaciji ogroženih civilistov.

V pismu sta komisarja izrazila prepričanje, da je kljub administrativnim in praktičnim zapletenostim, ki jih prinaša tako obsežna operacija, možno premagati izzive s skupnimi prizadevanji evropskih držav. Poudarila sta, da je “ključnega pomena hitro ukrepanje”, saj je vsaka zamuda lahko usodna za tiste, ki so trenutno ujeti v oblegani enklavi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona