Bruselj naj bi potrdil ukrajinsko kandidaturo za članstvo v EU. Bruselj naj bi še danes priporočil Ukrajino, da postane kandidatka za članstvo v EU. Objavili naj bi tudi odločitve glede Moldavije in Gruzije. 

Če se bo Evropska komisija zavzela za podelitev statusa kandidatke kateri od omenjenih treh držav, bodo zadnjo besedo imeli voditelji držav članic na vrhu v Bruslju, ki bo 23. in 24. junija. 

Dan po obisku

Novica prihaja dan po tem, ko so predsedniki Francije, Nemčije in Italije odpotovali na obisk v Kijev in tam jasno izrazili svojo podporo ukrajinski kandidaturi. Emmanuel Macron vztraja, da bo Ukrajincem poslal močno, hitro, pričakovano gesto upanja in jasnosti. Olaf Scholz pa je izjavil, da Ukrajina pripada evropski družini. Voditelji so poudaril, da pogoji vsekakor bodo. V vojni prizadeta država pa ne bo imela prednostne obravnave v primerjavi z drugimi državami, ki se za vstop v EU pogajajo že leta.

Vsaka država, ki se želi pridružiti EU, mora imeti delujoče tržno gospodarstvo, stabilno demokracijo in pravno državo. Sprejeti morajo vso EU zakonodajo, vključno z evrom in izpolniti tako imenovana kopenhagenska merila. Običajno se od držav kandidatk zahteva izvedba vrste reform. 

Foto: Ursula von der Leyen Twitter