Danes je Evropska komisija objavila polletno gospodarsko napoved za evrsko območje in celotno EU tudi za posamezne države. Napoved za gibanje bruto domačega proizvoda bi se naj po napovedih znižala. V EU je v spomladanski napovedi za letos za EU in evrsko območje napovedala 2,7-odstotno rast. Prihodnje leto naj bi bila rast 2,3-odstotno.

Inflacija v območju z evrom in EU bo letos rekordno visoka. Inflacija bo 7,6 oziroma 8,3-odstotna. Prihodnje leto naj bi se umirila in dosegla 4 oziroma 4,6 odstotka.

Vojna v Ukrajini še naprej negativno vpliva na evropsko gospodarstvo. Evropska komisija navaja, da so se številna negativna tveganja, ki so spremljala spomladansko gospodarsko napoved, uresničila. Nova zviševanja cen plina bi lahko inflacijo še okrepila inflacijo in zadušila gospodarsko rast.

Napoved za Slovenijo

Sloveniji EK za letos napoveduje 5,4-odstotno gospodarsko rast. 1,7 odstotne točke več, kot je napovedala maja. 2023 se pričakuje enoodstotno rast BDP tj. 2,1 odstotne točke manj kot maja.

Sloveniji EK napoveduje tudi višjo inflacijo. Maja je ocenjevala, da bo inflacija letos dosegla 6,1 odstotka, prihodnje leto 3,3 odstotka. EK zdaj za letos napoveduje 7,6-odstotno inflacijo. PO mnenju EK naj bi bila inflacija prihodnje leto 4,9-odstotna.

Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je v začetku tedna napovedal, da bo Bruselj zvišal napoved inflacije. Za letos je maja za evroobmočje napovedal 6,1-odstotno inflacijo. Celotni EU so napovedali 6,8-odstotno inflacijo. Za prihodnje leto napovedujejo za območje evra 2,7-odstotno inflacijo, za EU pa 3,2-odstotno inflacijo.

Evropska komisija je maja Sloveniji za letos napovedala 3,7-odstotno gospodarsko rast. Prihodnje leto naj bi bo mnenju EU imela Slovenija 3,1-odstotno inflacijo. Inflacija bi glede na majsko napoved komisije v Sloveniji letos dosegla 6,1 odstotka.

Inflacija v evroobočju junija

V evrskem območju je inflacija dosegla novo najvišjo raven. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat  je inflacija v evrskem območju v medletni primerjavi

Razlog visoki inflaciji je rast cen energije. V območju evra so cene energentov junija medletno zrasle za 41,9 odstotka. Cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov so se zvišale za 8,9 odstotka

Neenergetsko industrijsko blago je višje za 4,3 odstotka, storitve so se podražile za 3,4 odstotka… več tukaj.

Stopnja inflacije lani

Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v državah članicah EMU aprila 2022 7,4-odstotna (enaka kot mesec prej) in v državah članicah EU 8,1-odstotna (mesec prej 7,8-odstotna).

Letna inflacija 8,1-odstotna

V enem letu so se cene v povprečju zvišale za 8,1 %. Cene blaga so bile v povprečju višje za 9,8 %, cene storitev pa za 4,8 %. Blago dnevne porabe se je podražilo za 11,8 %, trajno blago za 9,2 % in poltrajno blago za 3,3 %… več tukaj.

Foto: Reuters