(Foto: Hungary Today / Judit Varga)

Uspešnost Madžarske v zvezi s pravno državo se je po besedah Evropske komisije lani poslabšala, zlasti glede pravic LGBT in prisluškovanja opozicijskim novinarjem in poslovnežem. Proti madžarski vladi, ki jo vodi Viktor Orbán, je bil že pred štirimi leti sprožen tako imenovani člen 7 z namenom, da bi Madžarsko prisilili k vrnitvi k temeljnim vrednotam EU, rezultati pa so zaenkrat skromni. Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga pa je dejala; da Madžarska pri svoji politiki ostaja trdna in ne namerava narediti nobenih korakov, da bi ugodila Bruslju.

“Najpomembnejše sporočilo je, da so se Madžari 3. aprila odločili,” je dejala Varga in dodala: »Ljudje spremljajo evropske dogodke in njihov odziv na postopek po 7. členu je, da podpirajo politiko madžarske vlade glede Evrope in vseh drugih vprašanj v zvezi s tem. Madžari vedo, da je to, kar počne madžarska nacionalna konzervativna vlada, dobro za madžarski narod. In mandat več kot treh milijonov volivcev daje prave odgovore na vse.”

Skandinavske države in Nizozemska so do Madžarske najbolj kritični, saj da gre za demokracijo in vrednote. Danski minister za zunanje zadeve Jeppe Kofod je politično okolje  kritiziral že pred volitvami.  Dániela Hegedűsa, analitik nemškega Marshallovega sklada, pa meni, da je malo verjetno, da bo postopek iz 7. člena kmalu pripeljal do kašnih sankcij ali sporazuma.

“V zadnjih skoraj štirih letih ta zaslišanja ne vodijo praktično nikamor,” je za Euronews povedal Hegedűs in dodal: “Ne bi pa rekel, da  je postopek neuporaben, ker je orodje vedno uporabno za nek vzvod ali pritisk na vlade v Evropski uniji, pa naj bo to Madžarska ali Poljska.”

Bruselj je pred kratkim odobril tako imenovani mehanizem proračunske pogojenosti, kar pomeni, da bi Madžarska lahko izgubila sredstva EU, če ne bo dokazala zavezanosti boju proti korupciji. Hkrati pa EU za zadnji krog predlaganih sankcij proti Moskvi potrebno soglasje in Madžarska za zdaj blokira načrtovani naftni embargo proti Rusiji.

Vir: Euronews