Brutalen prevzem javne RTV Slovenija. Kolegij predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič je danes odločil, da bo Državni zbor obravnaval vladni predlog novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija po nujnem postoku. Gre za idejo vladajoče politike, da naj bi z novelo omenjenega zakona depolitizirali RTV Slovenija.

Po nujnem postopku bodo torej obravnavali in nedvomno tudi sprejeli, saj ima vladajoča koalicija potrebno večino v DZ, novelo zakona, s pomočjo katere bo vladajoča koalicija odstavila generalnega direktorja RTV Slovenija, direktorja televizije, direktorja radia in celoten programski in nadzorni vrh RTV Slovenija.

Zanimivo, da je v mesecu maju poslanka Gibanja Svoboda Mojca Pašek Šetinc predlagala enako in takrat je bilo izglasovano, da DZ to izpelje po skrajšanem postopku. S tem zadnjim predlogom, o katerem smo pisali že TUKAJ, je Vlada Šetinc Paškovo dobesedno pohodila s predlogom kulturne ministrice Aste Vrečko (Levica), o kateri smo lahko brali TUKAJ , predvsem pa, da se bo zgodilo točno to, kar se je.

Danes pa je, še bolj zanimivo, Šetinc Paškovo dobesedno pohodila Vlada s predlogom kulturne ministrice Aste Vrečko (Levica), o kateri smo lahko brali TUKAJ , predvsem pa, da se bo zgodilo točno to, kar se je.

Ministrica namreč predlaga povsem enako politično čistko vrha RTV Slovenija, le da tokrat po nujnem postopku, ki je mogoč samo v primeru vojne, naravnih katastrof ali nevarnosti težko popravljivih posledic za državo. Tudi to je večina v kolegiju predsednice DZ izglasovala.

Poslovnik Državnega zbora namreč zelo jasno določa, kdaj je mogoče sprejeti zakon po nujnem postopku. Pravi:

“Kadar je sprejem zakona nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku.”

Vlada trdi, da so menjave celotnega vrha RTVS oblika preprečevanja težko popravljivih posledic za delovanje države in da se zato uveljavlja citirani člen poslovnika.

Zagotovo pa velja, da tako brutalne in neposredne kadrovske čistke nismo imeli možnosti videti še nikoli v času osamosvojene Slovenije.

Miha Kovač

Foto: Arhiv Levica