Brutalni talibani nad ženske protestnice z vodnim topom

Talibani so skupino žensk, ki so protestirale proti prepovedi izobraževanja na univerzah razgnali z vodnim topom. Video na družbenih omrežjih prikazuje ženske v mestu Herat, ki se skrivajo, da bi ubežale vodnemu toku.

Slišati je bilo na desetine žensk na protestnem pohodu, ki so vzklikale slogane, vključno z: “Izobraževanje je naša pravica”.

Na enem posnetku je bilo slišati ženske, kako kričijo: “Talibani so strahopetci.”

Ženskam je bilo tudi prepovedano delati za nacionalne in mednarodne nevladne organizacije, je potrdil Abdel Rahman Habib, tiskovni predstavnik ministrstva za gospodarstvo… o tem smo poročali tukaj.

Dejal je, da je bilo nevladnim organizacijam poslano pismo, ki uvaja prepoved “do nadaljnjega”. Kot razlog je navedel razlog, da ženske ne upoštevajo šeriatskega prava glede nošenja hidžaba.

Talibanska prepoved študentkam do visokošolskega izobraževanja je sprožila mednarodno negodovanje. Talibani so dejali, da ženske na univerzi niso nosile primernih islamskih oblačil in so komunicirale s svojimi moškimi kolegi.

Ministrica za visoko šolstvo Neda Mohammad Nadeem je novo prepoved uvedla s takojšnjim učinkom v torek, javnim in zasebnim univerzam je naročila, da ženskam prepovejo obiskovanje univerze.

Nadeem je dejala, da so se študentke “oblačile, kot da gredo na poroko”.

Talibani so v začetku tega tedna aretirali pet žensk, ki so se udeležile protesta v afganistanski prestolnici Kabul. Aretirali so tudi tri novinarje.

Stražarji so v sredo, dan po objavi prepovedi, več sto ženskam preprečili vstop na univerze.

Dekleta v Afganistanu so bila že izključena iz večine srednjih šol.

Talibani so ponovno prevzeli nadzor nad Afganistanom leta 2021, dve desetletji potem, ko jih je z oblasti odstranila vojaška koalicija pod vodstvom ZDA.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: