Brutalno šikaniranje na RTV: Valentin Areh javno odgovarja vodstvu

ByUredništvo

23. januarja, 2024
Valentin Areh [Foto: zajem zaslona]

Brutalno šikaniranje na RTV: Valentin Areh javno odgovarja vodstvu

Šikaniranje na RTV Slovenija je vedno bolj brutalno. Med drugim je novo pogodbo o zaposlitvi prejel tudi Valentin Areh. Doktor znanosti, nekdanji vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija, bivši urednik oddaje TV Odmevi, javnosti posebej prepoznaven po svojih pogumnih javljanjih z vojnih območij za RTV Slovenijo in med drugim tudi avtor številnih dokumentarnih filmov.

Plačo so mu znižali kar za 17 razredov. Po mnenju vodstva tako zdaj sodi v 34. plačni razred, kamor se praviloma uvršča novinarje začetnike.

Dr. Valentin Areh se je na nastalo situacijo odzval javno, njegovo sporočilo za javnost v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Sporočilo za javnost

Spoštovani,

Dr. Valentin Areh, nekdanji v. d. direktorja TV Slovenija vas obveščam, da mi je vodstvo RTV, kar prek elektronske pošte poslalo odločbo, da zame na javni televiziji nima več dela. Uvrstili so me na čakanje. Hkrati so mi preprečili vstop v službo in dostop do mojih osebnih stvari.  Očitno vodstvo širi kadrovsko čistko tudi na tiste, ki nismo delali za oddajo Panorama. Kljub temu, da imam doktorat znanosti in več kot 33 let novinarskih in uredniških izkušenj, z delom za POP TV, TV Slovenija, Associated Press Televison News, ZDF, CNN in za druge velike tuje medijske hiše, direktorica Ksenija Horvat trdi, da zame nimajo več dela. Nedosegljivo je zame tudi delo urednika Dnevnika in Odmevov, ki sem ga opravljal zadnjih 15 let. To delo Polona Fijavž, odgovorna urednica prvega informativnega programa, zdaj brez težav zaupa tudi novinarjem brez vsakršnih uredniških izkušenj in s srednješolsko izobrazbo. Danes so mi člani uprave: Zvezdan Martič, Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer poslali pritlehno in strahopetno pogodbo, s katero od mene zahtevajo naj pristanem na 17 razredov nižjo plačo in začnem delati kot novinar začetnik, hkrati pa se moram odreči vsakršni tožbi zoper RTV.

 Osebno ali pisno mi nihče ni pojasnil razlogov za nižjo plačo, odvzem dela in prepovedi vstopa v televizijsko stavbo. Posamezni sodelavci so mi zgolj dejali: »Maščevanje je sladko!« Trdijo, da so na njihovi strani: ustavno sodišče, sodišča, mediji, sindikati in politika. Žal se ne zavedajo, da bodo lahko jutri prišli drugi, ki bodo z vsemi tistimi, ki čistke izvajajo in z njimi tiho soglašajo, postopali povsem enako. S tem je trenutno vodstvo zabilo še zadnji žebelj v krsto RTV.

Vodstvo RTV, s podporo političnih aktivistov med novinarji nadaljuje brutalne čistke tistih novinarjev, ki se niso želeli politično opredeliti. Po načelu: če nisi z nami, si proti nam! Vodstvo RTV na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programov stopnjuje pritiske, izvaja šikaniranja in posega v novinarsko delo.Zaposleni na Panorami so deležni psihičnega nasilja, groženj in žalitev. Za grožnje z odpovedmi delovnega razmerja izbranim novinarjem ni nobene pravne podlage. Gre za očitno in grobo kršitev delovnopravnih institutov in zakonodaje proti tistim kolegom, ki vztrajajo pri spoštovanju programskih in profesionalnih standardov. Kljub temu delovne inšpekcije molčijo. 

Kljub nasilju, ustrahovanju in grožnjam novinarjem, javnost ni dočakala protesta Sveta delavcev RTV, sindikatov javnega sektorja, Društva novinarjev Slovenije, novinarskih sindikatov RTV, ministrstva za kulturo, strokovnih združenj in nevladnih organizacij, ki so se v preteklosti vsakodnevno oglašali v zvezi z dogajanji na RTV. Vsi molčijo. S tem so omogočili vodstvu, da se je vpisalo kot prvo vodstvo RTV v zgodovini, ki je radikalno skrčilo program, močno oklestilo kulturo (čeprav je bila RTV nekoč predvsem kulturna ustanova), svojim zaposlenim pa prepovedalo vstop na TV Slovenija in jim z nezakonito odločbo odvzelo delo.

 Dr. Valentin Areh, TV Slovenija

Miha Kovač [Foto: zajem zaslona]