BSF: Nagovor Zelenskega na Blejskem strateškem forumu

Včeraj je na Blejskem strateškem forumu (BSF) zbrane uvodoma nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je znova poudaril ukrajinsko željo po vrnitvi vseh zasedenih ozemelj. Prav tako je Zelenski znova pozval k ukinitvi možnosti bivanja Rusov v evropskih državah. Rusijo je označil za teroristično državo.

Rusija želi izbrisati ukrajinsko kulturo in zgodovino in ne priznava obstoja ukrajinskega naroda, je dejal Zelenski in dodal, da ko se bojujejo proti ruski agresiji, se bojujejo za vso Evropo. Za svetovo prehransko krizo je Zelenski obtožil Rusijo. Obsodil je rusko vojsko in državljane, “tiste, ki podpirajo vojno in koruptivne generale, ostajajo tiho in ne storijo ničesar, da bi protestirali proti agresiji, tudi če so na varnem v kateri od evropskih držav. Tisti Rusi, ki še imajo kanček vesti ali razuma, bi morali protestirati, a tega ne storijo,” je dejal Zelenski.

Ukinite možnost bivanja Rusov v Evropi

Evropa za Ruse ne bi smela biti varno zatočišče, čeprav niso neposredno povezani s tamkajšnjimi oblastmi, je znova poudaril Zelenski. EU je pozval, naj ukine vse možnosti bivanja za ruske državljane.

“Veste, kaj morate storiti. Hvaležen sem vsem, ki pomagate Ukrajini. Prepričan sem, da bomo zmagali, v imenu Evrope in vseh tistih, ki so dali svoja življenja. Slava Ukrajini,” je Zelenski dejal v zaključku nagovora. Požel je stoječe ovacije.

Ob vprašanju moderatorja, ali se boji naveličanosti in utrujenosti zaradi vojne, tudi ob energetski krizi in prihajajoči zimi je Zelenski je dejal, da tveganja vsekakor obstajajo.

“Rusija dosegla določene uspehe, predvsem na področju energetike, vendar Ukrajina lahko zmaga, če bodo vsi, ki jo podpirajo, dovolj močni in enotni. Kriza je ustvarjena umetno. Še pred agresijo je bila Rusija osredotočena na svoje imperialistične cilje, kar vključuje tudi blokado dobave zalog nafte in plina, s čimer ustvarjajo umetni primanjkljaj,” je dejal ukrajinski predsednik. “Mislim, da Rusija pomeni strateški izziv, pri katerem ne smemo popuščati. Če jim ponudiš prst, odgriznejo roko,” je odgovoril Zelenski.

Ali bi morali vse ruske državljane kaznovati za to, kar počnejo njihove oblasti?

“Tisti državljani Rusije, ki bežijo pred represijo v svoji lastni državi in ne podpirajo vojne si zaslužijo podporo in sprejem v Evropi, ko pa govorimo o poslu, o turizmu, o bogatih Rusih, ki svoje otroke pošiljajo na študij v tujino in hodijo na počitnice, pa bi temu morali narediti konec,” pravi Zelenski.

Kaj bi se moralo zgoditi, da bi se usedli za pogajalsko mizo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in končali vojno na tak način?

“Predvidevati je težko. Želimo si povrniti vse ozemlje, ki ga je Ukrajina izgubila, čeprav vemo, da bo to težko. Ne morem reči, kdaj in kako se bo to zgodilo, imamo pa jasen načrt, kako želimo nadaljevati,” je dejal Zelenski in dodal, da je prvi pogoj, da sta obe strani na pogajanja pripravljeni. Rusija je z napovedjo več referendumov na okupiranih ozemljih nakazala le pripravljenost na postavljanje ultimatov, meni Zelenski.

Foto: Zajem zaslona