Bumerang za Putina: Ruske milijarde ujete v indijskih bankah

ByAna Koren

15. septembra, 2023 , , , ,

Bumerang za Putina: Ruske milijarde ujete v indijskih bankah

V indijskih bankah je od prodaje ruske nafte obtičalo več milijard dolarjev. Slednje prizadevanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina, da preneha uporabljati ameriški dolar za trgovanje predstavlja velik udarec. Trgovanje z blagom, kot so nafta, zlato in pšenica, se običajno izvaja v ameriških dolarjih, svetovni rezervni valuti, ki jo mednarodne transakcije široko sprejemajo. Zaradi zahodnih sankcij, uvedenih po Putinovi invaziji na Ukrajino, ruski finančni sistem ne posluje z dolarji. Putin je poskušal to oviro obiti s prodajo nafte državam, kot sta Kitajska in Indija, in sicer v njihovih lokalnih valutah, juanu in rupiji. Slednje je sprožilo strahove, da bi to lahko oslabilo moč ameriškega dolarja na mednarodnem prizorišču.

Kitajska je tudi poskušala oslabiti vpliv ameriškega dolarja na svetovno trgovino, s pozivi zalivskim voditeljem, naj dovolijo nakup nafte in plina v juanih. Nekatera poročila celo kažejo, da je morda že v pripravi dvostranski sporazum, denominiran v juanih.

Vendar so nedavni poskusi dedolarizacije dvostranske trgovine z Indijo za Moskvo povzročili težave. Rusija je postala ena največjih dobaviteljic nafte Indiji, zaradi česar je zaslužila milijarde dolarjev. Denar se je zaradi omejitev indijske centralne banke kopičil v indijskih bankah. Te omejitve ruskim podjetjem preprečujejo prenos rupij iz Indije v Rusijo in njihovo pretvorbo v rublje.

Dolar je kralj

Timothy Ash, ekonomist iz britanskega think-tanka Chatham House, je dejal, da so vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji “samo znova potrdile, da je dolar kralj.” Ash je povedal za Newsweek, da “za Rusijo, Kitajsko in ostale preprosto ni hitre rešitve. Globalno medtem verjamem v ameriški dolar.” Aditya Bhan iz globalnega think-tanka Observer Research Foundation je dodal, da je “prosto zamenljivost” razlog, zakaj vsi zaupajo dolarju, medtem ko rupija ni.

Zaradi omejitev indijske centralne banke bi lahko na indijskih bančnih računih obtičalo kar 39 milijard dolarjev, poroča Reuters. To je bila tema pogovorov med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in indijskim zunanjim ministrom Subrahmanyamom Jaishankarjem. Lavrov je septembra priznal, da se kopiči milijarde rupij, ki še niso bile plačane, in da Indija išče obetavna območja za naložbe teh sredstev.

Edina možnost za Rusijo, da ta denar dobi, je, da ga porabi ali investira v Indiji. Vendar pa obstaja neenakost v trgovinskem odnosu med Indijo in Rusijo. Indija Rusiji namreč zelo malo prodaja Rusiji, kar otežuje porabo teh sredstev.

Rusija je ena največjih dobaviteljic orožja Indiji

Poleg nafte je Rusija tudi ena največjih dobaviteljic orožja in vojaške opreme Indiji. Med aprilom prejšnjega leta in februarjem letos je indijski uvoz iz Rusije dosegel 41,56 milijarde dolarjev. Indijski izvoz v Rusijo pa je medtem znašal le 3 milijarde dolarjev. Alexander Knobel, direktor Inštituta za mednarodno gospodarstvo in finance Ministrstva za gospodarski razvoj, je povedal za Bloomberg, da bi lahko “obseg ‘zamrznjenih sredstev’ dosegel več deset milijard dolarjev.”

Mihail Zadornov, nekdanji ruski finančni minister, je v kolumni za ruski časopis RBC namignil, da je nezmožnost povrnitve teh prihodkov od izvoza v Indijo “neposredni vzrok za depreciacijo (rubljev) to poletje.”

Rusija je izrazila tudi zanimanje za izgradnjo alternativnega plačilnega mehanizma z drugimi državami BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika). Vendar je indijski zunanji minister Jaishankar dejal, da “ni ideje o valuti BRICS”.

vir Foto: Pixabay Portal24