Burrito, svetovno znana mehiška jed. Naredimo ga doma!
Burrito je tradicionalna mehiška jed, sestavljena iz pšenične tortilje, polnjene z različnimi sestavinami in zavite v zaprto valjasto obliko. Tortilja je včasih rahlo pečena na žaru ali pari, da se zmehča, in napolnjena z različnimi nadevi, ki lahko vključujejo meso, riž, kuhan fižol, zelenjavo, sir in omake.
Takosi, buritosi, enchilade
Burrito se od takosa razlikuje po tem, da tortilja popolnoma prekrije nadev, pri takosu pa je nadev viden.
Razlika med enchilado in burritom je v tem, da je enchilada običajno narejena iz koruznih tortilj, burrito pa iz pšenice. Medtem ko enchilade plavajo v omaki in se jedo z nožem in vilicami, lahko takose in buritose jeste z rokami.
Kavbojska jed
Preden se je pojavil burrito, so Maji na območju današnje Mehike vsaj 3000 let pripravljali koruzne tortilje, ki so jih polnili s čilijem, paradižnikom, gobami, bučami in avokadom.
Obstaja priljubljena zgodba o moškem po imenu Juan Méndez, ki je med mehiško revolucijo prodajal takose na ulični stojnici v mestu Ciudad Juárez.
Da bi hrana, ki jo je pripravil, ostala topla, jo je Méndez zavil v velike domače tortilje iz pšenične moke in jo prevažal na hrbtu svojega osla.
Ko so njegove jedi postajale vedno bolj priljubljene, se jih je prijel vzdevek ‘burrito food’, torej hrana majhnega oslička. Sčasoma se je uveljavilo ime burrito, kar pomeni majhen osliček.
Malo verjetno je, da je ta zgodba resnična. Dejanski izvor burrita sega vse v 16. stoletje, ko so španski konkvistadorji poskušali spremeniti domačo kuhinjo, ki je temeljila na koruzi, v tisto, ki je temeljila na pšenici.
Recept za goveji burrito
Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest porcij.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- Mešanica začimb za taco
- 1 čajna žlička čilija
- ¼ čajne žličke čebulnih zrnc
- ¼ čajne žličke česna v prahu
- ½ čajne žličke origana
- ½ čajne žličke kumine v prahu
- 1 čajna žlička mletega popra
- 1 čajna žlička soli
- 240 g puste mlete govedine
- 1½ čajne žličke drobno sesekljane čebule
- 310 g paradižnikove omake
- 1 pločevinka 400 g fižola
- 60 ml vode
- 100 g naribane gaude
- 6 pogretih tortilj
Postopek priprave:
Zmešajte začimbe v majhni skledi.
V veliki ponvi na srednjem ognju prepražite čebulo in govedino. Dušite toliko časa, da meso ni več rožnato. Vmešajte salso in 1 žlico začimbe za taco ter zavrite. Zmanjšajte ogenj in pustite vreti približno 2 do 3 minute. Odstavite in prestavite v večjo skledo.
Dodajte fižol in vodo v mešalnik in mešajte, dokler zmes ni gladka, nato dodajte v skledo z govedino in vmešajte sir.
Na sredino vsake tortilje dajte pol skodelice (približno 120 g) mešanice. Upognite robove in konce tortilje, nato zvijte in postrezite.
Tako pripravljene buritose lahko zamrznete do enega meseca; preprosto zavijte vsak burrito v aluminijasto folijo in namaščen papir ter zamrznite. Ko jih želite pojesti, jih preprosto odtajajte v mikrovalovni pečici dve do tri minute.
Foto: iStock