BYD v Evropi postavlja nove standarde v cenovni dostopnosti električnih avtomobilov

Foto: BYD autohome.com.cn

BYD v Evropi postavlja nove standarde v cenovni dostopnosti električnih avtomobilov

V zadnjem času se evropska avtomobilska industrija sooča s težkim izzivom, saj kitajski avtomobilski proizvajalec BYD z električnim modelom Seagull prevzema pobudo na trgu. S floto ladij, natovorjenih s poceni električnimi vozili, ki so že na poti proti Evropi, BYD postavlja nove standarde v cenovni dostopnosti električnih avtomobilov.

BYD Seagull, o katerem smo že poročali, je postavil nov mejnik v cenovni dostopnosti. Z nedavnim znižanjem cene za dodatnih 5 odstotkov se začetni model sedaj prodaja za manj kot 9.000 evrov, natančneje za 8.850 evrov (69.700 CNY), kar postavlja evropske proizvajalce v še težji položaj. V primerjavi z zahodno konkurenco, ki ponuja primerljive modele za vsaj dvakrat višjo ceno, okoli 20.000 evrov, BYD Seagull predstavlja izjemno vrednost za povprečnega uporabnika.

Tehnične specifikacije in konkurenčnost

Ta petvratni kompaktni model s petimi sedeži je opremljen z električnim motorjem, ki razvija 75 konjskih moči (KM) in 135 Nm navora. Poganja ga baterija s kapaciteto 30 kWh, ki zagotavlja doseg do 305 kilometrov po optimističnem standardu CLTC. Čeprav tehnični podatki morda niso revolucionarni, so za povprečnega uporabnika več kot zadostni, še posebej ob upoštevanju izjemno nizke cene vozila.

Izjemen izziv za evropske proizvajalce

Trenutno so najcenejši enakovredni avtomobili na evropskem trgu vsaj 50 odstotkov dražji od BYD Seagulla, kar postavlja pod vprašaj prihodnost nekaterih najmočnejših evropskih znamk, kot so Stellantisov najmočnejši model, nova Renaultova peterica in Volkswagenov ID.2. V luči teh dogajanj se zdi, da je evropska avtomobilska industrija ne le v zahtevni situaciji, ampak bi lahko bila eksistencialno ogrožena brez učinkovitih rešitev.

V trenutni klimi se zdi, da bo prihodnost avtomobilske industrije v Evropi močno odvisna od sposobnosti proizvajalcev, da ponudijo konkurenčne cene in inovacije, ki se lahko kosajo s kitajskim napredkom. BYD s svojim modelom Seagull jasno kaže, da je cenovna dostopnost lahko ključni dejavnik pri osvajanju trga električnih vozil v Evropi.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: BYD