Urška Klakočar Zupančič [Foto: Državni zbor/Matija Sušnik]Urška Klakočar Zupančič [Foto: Državni zbor/Matija Sušnik]

Cankarjev dom: Ugodni najemi dvoran za politične zvezdnike?

Vodstvo Cankarjevega doma naj bi nekaterim najvidnejšim politikom omogočilo ugodne pogoje za najem dvoran, poroča 24ur, ki razkriva vsaj dva primera, kjer sta založbi Beletrina in Primus za predstavitvi knjig nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja in sedanje predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič stroške najema poravnali s knjigami.

Konec novembra 2023 sta v razmiku enega tedna v Cankarjevem domu potekali predstavitvi dveh politično izpostavljenih knjig. Knjiga “Sibilina sodba”, drugo leposlovno delo Urške Klakočar Zupančič, in “Zmaga je začetek”, prvenec Boruta Pahorja, sta privabili 196 oziroma 189 obiskovalcev. Organizacijo dogodkov sta prevzeli založbi Primus in Beletrina, ki sta prav tako najeli dvorane in podpisali pogodbi s Cankarjevim domom.

Generalna direktorica Cankarjevega doma, Uršula Cetinski, je sprva zatrdila, da sta bili prireditvi del tržne dejavnosti, katere direktorica avtonomno sklepa pogodbe. Kasneje pa so iz Cankarjevega doma potrdili, da sta založbi za najem dvoran, ki bi sicer stal približno tri tisoč evrov, plačali s knjigami.

Borut Pahor je po poročanju 24ur zatrdil, da pri najemu dvorane ni sodeloval, saj je vse promocijske dejavnosti urejala založba Beletrina. Založba Beletrina je pojasnila, “da se ne strinjajo s formulacijo, da je Beletrina najem prostora plačala zgolj s knjigami. Ker da je knjiga blago in ima tako finančno kot duhovno vrednost, ki jo mnogi cenijo. Na vprašanje, zakaj so se za tak način plačila odločili prav pri avtorju, ki je eden izmed najbolj izpostavljenih politikov pri nas, pa odgovarjajo, da so taka pravila Cankarjevega doma, ki nesubvencioniranim knjigam ne more omogočiti ugodnega najema prostorov,” navaja 24ur

Založba Primus, ki zastopa delo Urške Klakočar Zupančič, je pojasnila, da do kompenzacij ni prišlo zaradi položaja predsednice Državnega zbora, ampak zaradi časovne sovpadljivosti z odprtjem nove dvorane v Cankarjevem domu, ki ima tudi knjižne police.

Morebitno nasprotje interesov?

Direktorica kongresno-komercialnega programa Cankarjevega doma, Breda Pečovnik, je hkrati tudi guvernerka zveze Lions klubov, kar je sprožilo vprašanja o morebitnem nasprotju interesov. Uršula Cetinski je na to odgovorila, da ima dostop do vseh pogodb in jih pregleduje.

24ur je pri tem izpostavil še eno pogodbo, ki bi lahko bila sporna. Cankarjevemu domu pravno svetuje odvetniška pisarna ljubljanskega podžupana Sama Logarja, medtem ko njegov kolega, prav tako podžupan Aleš Čerin, nadzoruje poslovanje Cankarjevega doma. Logar in Čerin sta pravnika in kot podžupana sodelujeta na sejah ljubljanske občine. Čerin je bil v svet Cankarjevega doma imenovan na predlog občine, ki jo vodi Zoran Janković, znan podpornik Uršule Cetinski.

Svet Cankarjevega doma je organ vodenja in upravljanja, ki nadzoruje poslovanje, vključno s svetovalnimi pogodbami.

Takšno ima tudi odvetniška družba Klešnik – Logar. Pisarna, katere solastnik in partner je prav Samo Logar. Na mesto podžupana je ta sedel lansko jesen, sicer pa je vodja mestnih svetnikov Golobovega Gibanja Svoboda.  In koliko je do danes zaslužil s Cankarjevim domom? Zanimivo je predvsem dejstvo, da že vse od lanskega junija dobiva pavšalne zneske. Skoraj vsak mesec dobrih 1700 evrov. Skupaj slabih 29.000

24ur

Logar, ki ni odgovoril na vprašanja 24ur, je postal javnosti znan, ko je kot predsednik nadzornikov v Istrabenz Turizmu poceni prenočeval v državnem hotelu v Portorožu. Tam je za sobo petzvezdničnega hotela plačal le 80 evrov, medtem ko običajna cena znaša od 330 do 400 evrov na noč. Zaradi suma kršitve integritete ga preiskuje protikorupcijska komisija.

Vodstvo Cankarjevega doma se tako sooča z resnimi vprašanji o svoji transparentnosti in morebitnem političnem vplivu. Po poročanju 24ur je Uršula Cetinski poudarila, da so pogodbe v skladu s pravili.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Državni zbor/Matija Sušnik