Carlos Alcaraz: Najmlajši zmagovalec Grand Slamov na vseh treh podlagah

ByMiha Kovač

10. junija, 2024
Alcaraz [Foto: Zajem zaslona]

Carlos Alcaraz: Najmlajši zmagovalec Grand Slamov na vseh treh podlagah

Carlos Alcaraz se je v nedeljo zapisal v zgodovino tenisa, ko je s svojo veličastno zmago na OP Francije osvojil svoj prvi naslov in postal najmlajši igralec, ki je osvojil turnirje za grand slam na vseh treh podlagah. V finalu je v petih nizih premagal Nemca Alexandra Zvereva s 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2.

Čeprav zmaga ni bila klasična, je Alcaraz dokazal, da sodi med elito, saj je svoji impresivni zbirki pokalov dodal še tretji grand slam naslov, poleg zmag na US Opnu 2022 in Wimbledonu 2023. Z zgolj 21 leti je Alcaraz že osvojil tri grand slam turnirje. Slednje je dosežek, ki ga je izmed velikanov tega športa, kot so Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković, uspelo doseči le peščici.

Alcaraz je s to zmago postal sedmi igralec v zgodovini, ki je osvojil grand slam naslove na trdih, travnatih in peščenih igriščih. To je podvig, ki se je izmuznil nekaterim največjim imenam, kot je Pete Sampras, ki ima 14 grand slam naslovov, a nikoli ni zmagal na Roland Garrosu.

“Ko sem bil otrok, sem tekel iz šole, da bi prižgal televizijo in gledal ta turnir. Zdaj dvigujem pokal pred vsemi vami,” je dejal Alcaraz med slovesnostjo. Zverev ga je opisal kot “Hall of Famer” in priznal njegov izjemen dosežek.

Zverevova razočaranja na Grand Slamih se nadaljujejo

Za Zvereva je bil to še en boleč poraz, saj še vedno čaka na svoj prvi grand slam naslov, čeprav je že osemkrat dosegel polfinale. “Naslednje leto se vrnem,” je obljubil Zverev po koncu tekme.

Prvič v zadnjih dveh desetletjih se je zgodilo, da v moškem finalu Roland Garrosa ni bil prisoten noben član velike trojice – Nadal, Đoković ali Federer. Tekma med Alcarazom in Zverevom je bila zato toliko bolj posebna, čeprav sta oba igralca pokazala pomanjkanje doslednosti, kar je vodilo do mešanih občutkov med gledalci.

V prvem nizu je Alcaraz hitro prevzel pobudo in osvojil niz s 6-3. V drugem nizu je Zverev izkoristil priložnosti in izenačil na 1-1. Tretji niz je bil prava borba, kjer je Alcaraz najprej povedel, a je Zverev uspel preobrniti potek igre in prevzeti vodstvo z 2-1 v nizih.

V četrtem nizu je Alcaraz pokazal izjemno igro in s privlačnimi udarci prevzel vodstvo z 2-0, nato pa še z 4-0. Kljub Zverevovemu poskusu vrnitve je Alcaraz ostal zbran in izsilil odločilni niz.

Dramatičen zaključek

V petem nizu je Alcaraz z zgodnjim brejkom povedel, nato pa rešil štiri priložnosti za brejk Zvereva in povečal prednost na 3-1. Zverev je izrazil frustracije zaradi sodniške napake, ki je vplivala na potek igre, vendar se je moral sprijazniti s porazom.

Alcaraz je uspel zadržati prednost in s svojo prvo meč točko osvojil naslov. “Ko igraš peti niz, moraš dati vse od sebe in moraš dati svoje srce. V teh trenutkih najboljši igralci dajo svoj najboljši tenis,” je dejal Alcaraz po zmagi.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona