Če hočeš dobro izgledati pri 60-ih, moraš začeti pri 25-ih. Obstaja trenutek, en sam trenutek, ki sem se ga v zadnjih letih spomnila vsaj 1000x, bolje neštetokrat. Zakaj? Ker je tako zelo vplival na moje nadaljnje življenje, kot noben drugi. No, morda še opravljen izpit za avto, matura (ki mi je sicer ni bilo treba opravljati, ker sem bila odlična), diploma na višji šoli ali kaj podobnega, bi bilo v enakem rangu pomembnosti, prav veliko pa enako pomembnih dogodkov ni. 

25 let sem imela v osemdesetih. Takrat smo bili še globoko v Jugi. Kakšno je bilo moje življenje takrat? Vstajala sem ob 5h, delala od 6h do 14h, popoldan in ob vikendih pa iskala možnosti za dodatno izobraževanje, čeprav takih možnosti takrat ni bilo veliko. 

Vedela sem, da sem sposobna več, želela sem si videti in osvojiti svet…in imela sem preveč kg. Iskala sem torej poti, kako napredovati osebno in poklicno, pa tudi, kako se rešiti odvečnih kilogramov, ki so obremenjevali mojo samozavest. 

Vedno sem veljala za bolj okroglo. Nič čudnega, saj so bile moje prehranjevalne navade točno take, da so peljale v to smer. Zajtrkovala nisem nikoli, ker sem vedno vstajala v zadnjem trenutku. V šoli je bila malica z nekim namazom, ko sem ob enih prišla domov, sem jedla kruh v beli kavi. Leta in leta.

Solate in druge zelenjave nisem marala. Paradižnik je bil drag, glavna jed je bil krompir. In zvečer? Zvečer so prišle na vrsto prave poslastice: knedli, palačinke, »makaronflajš«, »pomfrit«, štrudl…potem pa v posteljo delat maščobne obloge.

Tudi kuhala nisem nikoli. Pri svojih 25 sem znala speči jajca, palačinke in pomfrit. Nisem pa vedela niti od česa je golaž rdeč, kaj šele kaj drugega. 

Ko sem se zaposlila, smo med delom hodili na malice na žlico, po obilnem kosilu pa še večerja, kakšen kos kruha z majonezo in pašteto (to sem se navadila jesti v srednji šoli). Torej, dobri pogoji za nabiranje kilogramov čez in čez. 

In zdaj sem pri tem nepozabnem trenutku oz.dogodku.

Za neko Silvestrovanje sem si nabavila malo črno oblekico. Ni bila zelo ozka in mi je lepo pristajala. Potem te oblekice leto ali dve nisem več oblekla, ni bilo prilike. Potem pa je spet prišla neka priložnost za bolj slovesno praznovanje, da sem jo poizkusila obleči in…grozljivka…oblekica ni šla več čez boke. Grozljivka zato, ker v tistih časih pač nisi šel v trgovino in kupil novo silvestrsko oblekico, kaj ustreznega se je iskalo in iskalo…, drugič pa zaradi spoznanja, ojoj, spet sem se zredila!!! Po prvotnem šoku je prišla odločitev…z januarjem pričnem resno shujševalno dieto. Shujšati moram najmanj 10kg!!! 

V januarju sem pričela izpolnjevati svojo odločitev. Nobenega znanja nisem imela o tem, kaj je prav in kaj ne. Načrt je v glavi zrasel intuitivno, nekako takole: 

  • ne zajtrkujem,
  • med službeno malico ne hodim več jest, ampak grem v trgovino in nabavim stvari za kosilo, 
  • ob 14.30 pridem domov in si skuham kosilo. Ideje za kosila sem našla v nemških fit revijah. 
  • Proti večeru pojem pomarančo ali dve. 

Tega načrta sem se držala do maja, torej 4 mesece in shujšala 15kg. Cilj je bil dosežen

Danes bi vam sicer svetovala nekoliko drugačno razporeditev jedi, a dejstvo je, da sem se v tem času naučila izbirati, kupiti, kuhati in jesti zelenjavo na tisoč in en način in sem to potem počela tudi naprej in to delam še danes. To pa je razlog, da sem vitko linijo obdržala vsa ta leta brez težav. 

Kaj je torej pomembno za vsakogar, ki se odloči, da bo shujšal in da bo želeno težo lahko tudi obdržal? 

Spremeniti je potrebno svoj način prehranjevanja do temeljev: 

  • Potrebno se je naučiti drugače kupovati, drugače kuhati in drugače jesti. 
  • Potrebno je biti trmast, deloven in vztrajen.
  • Potrebno je biti radoveden. 

Takšna pot je tista, ki omogoča doseženo želeno težo dolgoročno tudi obdržati. Nikar ne hujšajte 3 mesece, če imate v glavi, da boste potem spet jedli kot prej. Škoda časa in energije, ker se bodo kilogrami kmalu vrnili nazaj in vi boste še bolj nesrečni. Samo uvedba velikih in dolgoročnih sprememb vas bo pripeljala do vitke postave za dolgo časa.  

Judita Šegula, prehranska svetovalka

www.kormedia.si

Foto: Susan Sarandon, 70 let