Čeferin delno odpravil prepoved za ruske mladinske ekipe

Predsednik Uefe, Aleksander Čeferin, je razglasil delno omilitev prepovedi nastopanja ruskih nogometnih ekip do 17 let v tekmovanjih pod okriljem Uefe. Poteza sledi splošni prepovedi, ki je bila uveljavljena za vse ruske nogometne ekipe, na klubski in mednarodni ravni, po ruski nezakoniti invaziji na Ukrajino februarja 2022.

“Žalostno je, da je generacija mladoletnikov zaradi trajajočega konflikta prikrajšana za pravico do tekmovanja v mednarodnem nogometu,” je bilo zapisano v izjavi Uefe. Izvršni odbor Uefe je sledil tej logiki in se odločil za ponovno sprejem ruskih mladinskih ekip v tekmovanja Uefe.

Obstaja predlog, da se ruske ekipe do 17 let vključijo v moške in ženske tekme, tudi če so tekmovanja že v teku. Odločitev Uefe bi lahko Rusiji omogočila, sicer z zamudo, vstop v kvalifikacije za prvenstvo Uefa do 17 let, ki se končajo konec novembra.

Čeprav je delna omilitev prepovedi izvedena, bodo tekme, ki jih igrajo ruske ekipe, izvedene brez ruske državne zastave, himne ali dresa. Prepoved celinskih iger na ozemlju Rusije še vedno ostaja v veljavi.

Predsednik Uefe, Aleksander Čeferin, je izključil možnost nadaljnjega mehčanja prepovedi. Čeferin je ob tem izpostavil zavezanost Uefe proti nasilju in agresiji. “Nadaljnja suspenzija Uefe proti ruskim odraslim ekipam ostaja trdna dokler se vojna ne konča in se ne vzpostavi mir. Prepoved mladoletnikom iz naših tekmovanj ne odraža in ne podpira temeljne pravice do njihovega celostnega razvoja, ampak jih neposredno diskriminira,” je dejal Čeferin.

Zdaj je na vrsti FIFA, globalni nogometni upravljavski organ, da odloči, ali bo sledila Uefinim stopinjam in dovolila ruskim mladinskim ekipam nastopati na svetovnih dogodkih.

vir Foto: Portal24