Čeferin kljub spremembi statuta ne bo ponovno kandidiral za predsednika Uefe

Na nedavnem kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Parizu so delegati z veliko večino potrdili spremembo statuta, ki bi Aleksandru Čeferinu omogočila, da kandidira za nov mandat kot predsednik organizacije za obdobje 2027-2031. Kljub temu se je slovenski pravnik in trenutni predsednik Uefe odločil, da se za nov mandat ne bo potegoval.

Čeferin, ki vodi Uefo od leta 2016, je po glasovanju na tiskovni konferenci razkril, da se je že pred približno pol leta odločil, da v letu 2027 ne bo več kandidiral za predsedniško funkcijo. Kot glavne razloge za svojo odločitev je navedel potrebo po svežih idejah znotraj organizacije in željo, da bi več časa preživel z družino, saj je že sedem let precej ločen od nje.

Prav tako je Čeferin poudaril, da je želel s svojo odločitvijo, ki je ni razkril vnaprej, preizkusiti, kako nekateri ljudje zares razmišljajo. Izpostavil je tudi izzive, s katerimi se je soočal med svojim mandatom, vključno s pandemijo COVID-19 in konflikti glede superlige.

Uefa je, kot sem prebral, razdeljena tako, da se je ne da več popraviti. Upam, da so ti, ki so to trdili, vsaj malce osramočeni. Kar zadeva pa kandidaturo. Utrujen sem po pandemiji koronavirusa, po dveh vojnah z nesmiselno superligo. Srečnega in ponosnega pa me dela to, da sem kapitan ladje, ki dobro pluje v viharjih. To bomo nadaljevali v naslednjih treh letih. Ponosen sem, da je nogometna skupnost enotna kot še nikoli.

Aleksander Čeferin

Pred kongresom so se pojavile kritike spremembe statuta, ki bi Čeferinu teoretično omogočila tretji mandat, kljub obstoječim pravilom o omejitvi na tri mandate oziroma 12 let. Kritike so med drugim izrazili Zvonimir Boban, Razvan Burleanu in David Gill. Da bo glasovala proti spremembam pa je napovedala tudi angleška nogometna zveza. Vendar so na koncu spremembe statuta bile sprejete z veliko večino. Slednje pa kaže na široko podporo Čeferinu znotraj organizacije.

Aleksander Čeferin je ob tem izpostavil svoje razočaranje nad Bobanovim odzivom na njegovo napoved, ga označil za narcistično in brez smiselnega razloga za pritoževanje, ter s tem postavil pod vprašaj moralne vrednote svojih kritikov.

Čeferin ostro proti Superligi: “Ne moreš kupiti sanj”

V uvodnem govoru na kongresu Evropske nogometne zveze (Uefa), je Aleksander Čeferin, predsednik organizacije, ponovno izrazil svoje nasprotovanje ideji superlige, tokrat v luči nedavnih izjav Joana Laporte, predsednika Barcelone. Laporta je v intervjuju razkril, da so se številni neangleški klubi že dogovorili o sodelovanju v superligi, projektu, ki je pridobil na zagonu po nedavni sodbi Evropskega sodišča.

Čeferin je v svojem govoru kritiziral idejo superlige, ki po njegovem mnenju grozi, da bo uničila 70-letno zgodovino nogometa. “V tem trenutku ljudje poskušajo poteptati 70-letno zgodovino. Govorijo, da so rešitelji nogometa, v resnici pa mu skušajo izkopati grob,” je dejal Čeferin, ki je poudaril tudi pomen enotnosti za preživetje in uspeh nogometa na evropski celini.

Predsednik Uefe je ostro napadel logiko superlige in njenih zagovornikov, ki po njegovem mnenju želijo nogomet spremeniti v tržišče brez duše. “Nekateri mislijo, da se vse da kupiti in da je vse naprodaj. To ni naš pogled,” je dejal Čeferin. Dodal je, da pravi nogometni navijači razumejo vrednost tradicije in skupnosti nad finančnim dobičkom.

Nekateri mislijo, da se vse da kupiti in da je vse naprodaj. To ni naš pogled. Nekaj posameznikov nas skuša razdeliti v iskanju dobička za nekaj privilegiranih. Klubi se lahko vključijo v nova tekmovanja, če želijo. Lahko se pridružijo ligi, ki jo angleški navijači imenujejo Liga zombijev. Želijo več kapitala, več moči in več prestiža. Nikoli ne morejo imeti dovolj. Želijo več in jim ni mar, če imajo drugi manj in je vse okoli njih uničeno. Nogometni navijači niso neumni. Ne moreš kupiti sanj, vrednot in 70 let zgodovine.

Aleksander Čeferin

Čeferinova beseda “Liga zombijev” za superligo odraža njegov pogled na tekmovanje kot na projekt, ki ga poganjata pohlep in ločevanje od temeljnih vrednot nogometa. “Želijo več kapitala, več moči in več prestiža. Nikoli ne morejo imeti dovolj,” je poudaril, izpostavljajoč, da sanj, vrednot in zgodovine ni mogoče kupiti.

S tem govorom je Čeferin ponovno potrdil svojo zavezanost ohranjanju tradicionalnih vrednot nogometa in nasprotovanju idejam, ki bi lahko ogrozile njegovo bogato dediščino.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24