Celjske mesnine kmalu pod hrvaško taktirko?

ByMiha Kovač

10. maja, 2024 ,
Foto: Freepik

Celjske mesnine kmalu pod hrvaško taktirko?

Kot glavni kandidat za prevzem Celjskih mesnin pojavila hrvaška Mesna industrija Braća Pivac. Morebitni prevzem prihaja v času trajajočega spora med trenutnimi lastniki Celjskih mesnin. Celjske mesnine, skupaj s svojimi podružnicami, vključno z invalidskim podjetjem, vinarsko družbo Radgonske gorice in Pršutarno S’ Krasa (nekdanjo Pršutarno Lokev), ter hčerinskimi družbami v Zagrebu in Beogradu, iščejo novega lastnika. Vendar pa družba Radgonske gorice po navedbah ne spada v prodajni paket. V lastniškem sporu sta vpletena Amur inženiring, ki je v lasti direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca, in Mifa Invest v lasti Danila Dujovića.

Skupina Pivac, ki vključuje Mesno industrijo Braća Pivac, ustanovljeno leta 1952 v Vrgorcu v Splitsko-dalmatinski županiji, ter družbi PKK Karlovačka mesna industrija in Mesna industrija Vajda, je sporočila, da bo javnost pravočasno obveščala o kakršnih koli novostih, povezanih z njihovim poslovanjem na slovenskem trgu. Skupina, znana po obsežni mreži 250 trgovin, ne komentira govoric ali špekulacij.

Celjske mesnine so na ravni skupine v zadnjih letih ustvarile okoli 100 milijonov evrov prihodkov, od tega več kot 90 odstotkov prihodkov ustvari matična družba. Leta 2022 je matična družba zabeležila 92,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za 9,2 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček pa je znašal okoli 54.000 evrov, kar je znatno manj kot 1,7 milijona evrov leto prej.

Mesna industrija Braća Pivac pa je v letu 2022 ustvarila 290,7 milijona evrov prihodkov, kar je za 28 odstotkov več kot leto prej, in 9,7 milijona evrov čistega dobička, kar je za 33,7 odstotka več kot v letu 2021. Družba je nedavno postala večinski lastnik Kraša in pomemben lastnik Podravke, kar jo uvršča med največje hrvaške prehrambne skupine.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik