Čemaž – od jase do krožnika

ByAna Koren

5. maja, 2023

Čemaž – od jase do krožnika

Čemaž (Allium ursinum) je zimzelena rastlina, ki izvira iz Evrope in Azije. Je sorodnik čebule, pora in česna ter ima značilen vonj in okus po česnu. Čemaž ima značilne zelene liste, ki spominjajo na listje lilij in rastejo na vlažnih in senčnih območjih. Uporablja se predvsem kot začimba in zdravilna rastlina.

Čemaž ima zelo močne antibakterijske, protivnetne in antioksidativne lastnosti ter je znan po svojih sposobnostih za krepitev imunskega sistema. Uporablja se lahko za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, kot so prehlad, kašelj, bolečine v sklepih, visok krvni tlak in težave s prebavo.

Pri nabiranju čemaža je pomembno, da se prepričate, da ste ga pravilno prepoznali, saj ga lahko zamenjate za druge podobne rastline, kot je strupena lilija dolgolistka. Čemaž lahko nabirate v obdobju od marca do maja, ko so listi mladi in sveži. Priporočljivo je, da ga nabirate na območjih, ki niso onesnažena, stran od cest, pašnikov in drugih onesnaženj.

Pri nabiranju čemaža bodite previdni, da ne poškodujete korenin ali drugih delov rastline, saj bi to lahko vplivalo na nadaljnjo rast in razvoj. Nabirate ga lahko ročno ali s škarjami, priporočljivo pa je, da ne poberete vseh rastlin, ki jih najdete na enem mestu, ampak jih nekaj pustite za nadaljnjo rast in razvoj.

Če želite čemaž gojiti na vrtu, lahko kupite sadike ali pa ga posadite iz čebulic. Čemaž najbolje uspeva na vlažnih in senčnih območjih, kjer ima dovolj vlage in manj sonca. Pri sajenju čemaža poskrbite za dobro drenažo in zagotovite, da ima rastlina dovolj prostora za rast. Rastlino redno zalivajte in gnojite enkrat ali dvakrat na leto.

Kako ga uporabljamo?

Čemaž lahko uporabite na različne načine, kot začimbo v kulinariki ali kot zdravilno rastlino. Tukaj je nekaj idej:

Sveži listi čemaža so odličen dodatek solatam, juham, omakam, mesu, ribam in drugim jedem. Nasekljajte ga in ga dodate jedem kot nadomestek za česen.

Lahko pripravite pesto. Potrebujete le sveže liste čemaža, pinjole, parmezan, olivno olje in sol. Vse sestavine zmešajte v mešalniku, da dobite gladko zmes, ki jo lahko uporabite kot namaz ali dodatek k testeninam.

Lahko naredite čemaževo olje. Za to potrebujete sveže listje čemaža in nekaj olivnega olja. Sestavine zmeljite v mešalniku in nato pustite stati nekaj dni, da se okus čemaža prenese v olje. Olje lahko uporabite kot dodatek k solatam, testeninam ali drugim jedem.

Čemaž lahko uporabite tudi za pripravo čaja. Sveže ali suhe liste čemaža prelijte z vročo vodo in pustite stati nekaj minut. Čaj lahko pijete sam ali dodate malo medu za slajši okus.

Čemaž se uporablja tudi kot zdravilna rastlina. Ima močne antibakterijske, protivnetne in antioksidativne lastnosti ter se lahko uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, kot so prehlad, kašelj, bolečine v sklepih, visok krvni tlak in težave s prebavo. Za zdravljenje se lahko uporablja čemažev čaj, tinktura ali olje. Pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom.

Foto: Basellife