Cena nafte na londonskem trgu lani 10 odstotkov višja

ByA.K.

2. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Cena nafte na londonskem trgu lani 10 odstotkov višja

Na svetovnih trgih so se cene nafte v letu 2022 dvignile že drugo leto zapored, a bistveno manj kot leto prej. Višanje je posledica velikih nihanj tako zaradi ruske invazije na Ukrajino kot šibkosti največjih svetovnih gospodarstev.

Cena soda na londonskem trgu se je lani zvišala za 10,4 odstotka, na 85,91 dolarja, na ameriškem trgu pa se je sod podražil za 6,7 odstotka, na 80,26 dolarja.


Lansko leto je bilo drugo leto zapored, ko so se cene nafte zvišale, a bistveno manj kot leto prej, ko so zaradi okrevanja po koroni in krepitvi povpraševanja poskočile za več kot 50 odstotkov.

V začetku leta je kazalo, da se bo močna rast cen nadaljevala, saj je cena soda marca dosegla 139,13 dolarja. Raven marca je najvišja raven po letu 2008 in je posledica ruske invazije na Ukrajino in sankcije Zahoda proti Moskvi, ki so okrepile strahove glede dobave ruski sodi.

Inflacija

Ko je inflacija v zahodnih državah močno narasla, tako zaradi vojne v Ukrajini kot tiskanja denarja med koronakrizo, so denarne oblasti (od FED-a do britanske in evropske centralne banke) začele agresivno zviševati obrestne mere. Slednje je upočasnilo rast gospodarstev in s tem povpraševanje po nafti.


“Preteklo leto na surovinskih trgih je bilo izjemno, zaznamovano s tveganji ponudbe, ki so povzročila večja nihanja in višje cene. Tudi leto 2023 bo negotovo, z veliko nihanji,” pravi Ewa Manthey iz ING.

Decembra so cene nafte padle na najnižje ravni v letu dni, v zadnjih tednih leta so se nekoliko povišale.


V letu 2023 se pričakuje nadaljnja slabitev gospodarstev


“Vlagatelji v leto 2023 vstopajo previdno in pričakujejo nadaljnje dvige obrestnih mer in recesijo v državah po vsem svetu,” pravi Craig Erlam iz OANDA.


Leon Li iz CMC Markets meni, da bo letos trg uravnotežil med tesno ponudbo in zmanjšanim povpraševanjem zaradi vse slabšega makroekonomskega okolja. “Leta 2023 bi morala svetovna stopnja brezposelnosti močno narasti, kar bo omejilo povpraševanje po energiji. Zato menim, da bi lahko cene nafte padle na 60 dolarjev,” pojasnjuje Li.


Veliko je odvisno tudi od gospodarstva Kitajske, ki je največja uvoznica nafte na svetu. Rast kitajskega gospodarstva se je lani zaradi strogih ukrepov proti covidu močno upočasnila. Kitajska je tako po večletni rasti zabeležila padec povpraševanja po nafti.


Kitajske oblasti nedavno opustile politiko ničelne tolerance do covida in začele rahljati omejevalne ukrepe. Analitiki letos zato pričakujejo pospešitev gospodarske rasti. Število okuženih pa ne le v urbanih, temveč tudi v ruralnih delih Kitajske strmo narašča. Zdravstveni strokovnjaki ocenjujejo, da se s covidom vsak dan okuži več kot milijon ljudi.

Strah


Trgovci se bojijo, da se bo z odpravo omejitvenih ukrepov širjenje okužbe pospešilo in trajalo dlje časa. Slednje bi lahko v prihodnjih mesecih pomenilo pritisk na zdravstveni sistem in celotno gospodarstvo ter s tem na kitajsko povpraševanje po nafti.


Približno 30 analitikov, ki so sodelovali v anketi Reutersa, ocenjuje, da bo letos sod v Londonu v povprečju stal okoli 89,40 dolarja. Na ameriškem trgu pa bi se po ocenah lahko povprečna cena gibala okoli 84,85 dolarja.

Foto: Pexels